Помпео: Путин е заплаха за демокрациите по света

преди 1 година

Китай и Русия застрашават напредъка на демокрацията и на пазарната икономика, постигнат след падането на Берлинската стена

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че президентът на Русия Владимир Путин е заплаха за демокрациите в Европа и по света, предаде БНР. Това стана на пресконференция в Братислава в присъствието на словашкия външен министър Мирослав Лайчак. Помпео е на европейска обиколка преди началото на организираната от САЩ конференция за Близкия изток, която започва утре в Полша. 

„Русия не е единствената държава, която се опитва да подкопае суверенитета и свободата в Европа. Пред външния министър повдигнах въпроса, че е необходима защита срещу усилията на Китай да създаде икономическа зависимост и да манипулира политическата ви система“, заяви Майк Помпео. 

Китай и Русия застрашават напредъка на демокрацията и на пазарната икономика, постигнат след падането на Берлинската стена, подчерта американският първи дипломат. Той похвали решението на словашкото правителство от миналата година да закупи 14 изтребителя F-16 за военновъздушните си сили. 

„Словакия, както и цяла Централна Европа смело избра да се присъедини към трансатлантическата общност от демокрации. И това беше наистина добро решение. Днес Словакия е по-независима и просперираща от всякога. Където някога имаше бодлива тел и въоръжени пазачи, днес свободно преминават хора, стоки и информация.“

Според Помпео страните от Централна и Източна Европа са особено уязвими към „хищнически“ инвестиции и политическо вмешателство. За борба с тази заплаха САЩ са ангажирани да засилят присъствието си в региона чрез споразумения за сътрудничество в отбраната и чрез програми за обмен. 

По-рано в унгарската столица Будапеща Майк Помпео се опита да разубеди премиера Виктор Орбан от прекомерно сближаване с Русия. Според официално съобщение от Държавния департамент Помпео е обсъдил с Орбан енергийната диверсификация в Централна Европа. Двамата са говорили и за противопоставянето на руската агресия и укрепването на НАТО.

Държавният секретар предупреди унгарците да бъдат по-предпазливи в отношенията си с Русия: 

„Не бива да допускаме Путин да забива клинове между приятелите в НАТО. Унгарците много добре знаят от историята, че авторитарна Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по малките държави.“

Майк Помпео критикува Будапеща и за зависимостта от руския природен газ. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в отговор, че упреците са неоснователни, защото и други европейски държави сключват енергийни сделки с Русия.

Майк Помпео и Виктор Орбан са обсъдили двустранно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което ще позволи на американските сили да се движат свободно в страната. Подобно споразумение със сигурност би раздразнило руския президент, който смята Орбан за най-близкия си приятел в Европейския съюз. В същото време стана ясно, че Унгария разпродава руските си изтребители МиГ-29. А Помпео приветства новината, че Унгария ще закупи по-надеждни отбранителни средства от САЩ.

Съединените щати изразиха притеснения и относно задълбочаването на отношения на Унгария с Китай, особено в частта им за разработването на мобилни мрежи от пето поколение. Будапеща сключи споразумение с телекомуникационния гигант „Хуауей“. Опасенията на Съединените щати са, че Китай може да доминира в следващата технологична вълна, което би имало тежки последици за защитата на личните данни и безопасността на инфраструктурата.

Етикети: * *