Поредната визита на „Доналд Кук” в акваторията на Черно море повдига стари въпроси

преди 9 месеца

„Да си комунист или русофил е като да си умрял. Ти не го разбираш, но всички около теб страдат.”

Снимка: toparmy.ru

По силата на странни или по-скоро на старинни зависимости БТА продължава да излъчва емисиите си като подразделение на съветската/руската ТАСС (телеграфната агенция на Съветския съюз). За пореден път научаваме, че „силите на Черноморския флот започнаха да следят американския ескадрон миноносец с управляемо ракетно оръжие „Доналд Кук“ веднага след неговото влизане в акваторията на Черно море“, се казва в комюнике на руското Министерство на отбраната, любезно предоставено ни от БТА.

Значи единственият достоверен източник за родната агенция е ТАСС, информационната служба на вероятния противник, посочил ни като военна заплаха в официалната си Военна доктрина. Няма прессекретариат на НАТО, няма пресслужба на Шести американски флот. Вероятно защото не сме свикнали да търсим информация от тях. Или защото е по-лесно през старите канали: Севастопол, Москва, Ленинград.

От 19 януари т. г. ескадреният миноносец „Доналд Кук“ (USS Donald Cook DDG75) изпълнява „операция по обезпечаване на сигурността в морето, по укрепване на стабилността и съвместната готовност с нашите съюзници от НАТО и партньорите в региона“, обяви Шести флот. „Нашата визита демонстрира взаимодействието на ВМС на САЩ със съюзници и партньори за постигане на общите цели на сигурността в Черноморския регион“, заяви командирът на есминеца комендър (капитан втори ранг) Матю Дж. Пауъл.

Тоест американският кораб е в Черно море, за да повдигне духа на черноморските съюзници от НАТО, докато те сами се усетят, че е време да бъде формирана флотилия на НАТО в нашето затворено море, която да повишава способностите си, да гради тясно взаимодействие между военните моряци и да демонстрира решителност за съпротива срещу рязко порасналите руска агресивност и военен капацитет в региона.

Веднага в някои левичарски, проруски и помиярски медии и в социалните мрежи за пореден път бяха извадени старите партенки от 2014-2015 г. с измишльотините, че при тогавашно влизане на „Доналд Кук” в Черно море не съвсем нов съветски самолет Су-24МР със системата си за РЕБ (радио-електронна борба) бил извадил от строя бойната управляваща система „Иджис” на американския кораб. След това екипажът на „Доналд Кук” бил толкова стресиран, че в първото пристанище (в случая Констанца) 27 души подали рапорти за напускане.

Трудно се оборват простотии, защото хората, пожелали да повярват в тях, са умишлено глухи за рационални аргументи. Намирам публикацията в руското издание toparmy.ru. Авторът добросъвестно обяснява, че няма данни дали точно 27 души са поискали да се преместят на друг кораб, но много би му се искало да е така. Няма данни, че руската система за РЕБ е извадила от строя някакви апарати или системи на американския кораб, но руският автор е в правото си да хвали своите летци и новата за техните стандарти апаратура „Хибини”, която уж била чудо на чудесата.

Странни са българските папагали, които умират от възторг пред поредната пропагандна партенка и вече ЧЕТИРИ години преповтарят съветските лъжи и се кефят, че „краварите” се били изплашили.

Принуден съм отново да ги разочаровам. Ескадреният миноносец „Доналд Кук” е многоцелеви бързоходен боен кораб, предназначен за борба с подводници, летателни апарати и кораби на противника, за охрана и отбрана на корабни съединения и транспортни конвои, за разузнавателна и дозорна служба, за поддръжка при стоварване на десанти, постановка на минни заграждения и др.

„Доналд Кук” е ескадрен миноносец от четвърто поколение, клас „Ърли Бърк”, чието главно оръжие са крилатите ракети „Томахоук” (от 56 до 96 бр.) с далечина на полет до 2 500 км. Въоръжен е със зенитни управляеми ракети „Стандарт-2“, „Сий Сперроу“ и ESSM, които биха могли от десетки километри да поразят самолети като Су-24. ВМС на САЩ притежават още 65 кораба от този клас. При подобни визити на американски кораби обикновено се прилага позната игра на нерви. Руските самолети облитат като оси чуждия съд, снижават се опасно над мачтите му и се опитват да сплашат екипажа. Корабните подразделения за ПВО получават великолепна възможност да тренират с реални цели, да прехващат, да следват и да предават целеуказания за вероятния противник. Остава само да натиснат спусъка.

Подобни полети са смятани и от двете страни за военно хулиганство, защото при минимална грешка на пилотите или при слаби нерви на морските командири някой би могъл да трепне и да изстреля ракета или снаряд. А после ще бъде трудно да обясни намеренията си. Обикновено след подобни „тренировки” САЩ отправят официални ноти, в които припомнят на руската страна, че международните черноморски води не са тяхна собственост и че наглите облитания на американски бойни кораби могат да им струват скъпо. Не случайно руското МО няма коментар относно мнимия инцидент с „Доналд Кук”. Но темата е подадена на звената за хибридна война, които цяла петилетка я раздуват, доукрасяват и предават на полезните идиоти в Задунайската губерния.

Снимка Уикипедия

Българските поклонници на съветската техника би трябвало да знаят и че корабните системи за РЕБ винаги са по-големи и по-мощни от авиационните поради чисто физически причини – по-големите размери и възможности на кораба да натовари мощно оборудване в сравнение с летателните апарати. Тоест, ако някой би могъл да заглуши чуждата система за РЕБ, това по логика и на практика е корабът, а не самолетът.

Стана като във вица:

Екипажът на „Доналд Кук” включва 336 офицери, подофицери и матроси. От тях ежегодно 15-20% приключват договорите си с ВМС, заминават на обучение, преминават на други кораби или на брегова служба. В сравнение с нашата закостеняла система кадровата ротация във ВМС на САЩ изглежда като вечен мравуняк. Но тя позволява на хората да се развиват, да намират най-подходящото място да служат на страната си или да отидат другаде, където ще се чувстват по-добре. Подобен кадрови „кадрил” съветските хибридни пропагандисти през 2014 г. са нарекли „изплашени американци подават рапорти за напускане”.

Един умен човек, служил някога в Съветската армия, коментира: „Жалко ми е да виждам съграждани, които вярват и са искрено убедени, че имаме вълшебен изключвател, с който не само да изключим „Доналд Кук“, но и целите САЩ.. Това са думи на полковника от съветските ВВС, бивш депутат от съветския и руския парламент Виктор Алкснис.