Посещението на Кларк Купър е знак за стратегическото партньорство

преди 1 месец

Позитивното отношение на САЩ и ясното им политическо обвързване с България превръщат държавата ни в сериозен геополитически фактор на Балканите и в Източна Европа.

Визитата на помощник-държавния секретар на САЩ е знак за устойчивото рзвитие на България в сферата на отбраната.Отнасям се с вяра и с надежда за бъдещето към визитата на помощник-държавния секретар на САЩ Кларк Купър у нас, посветена на стратегическото партньорство. Разговорите, проведени между него и министър-председателя на България, както и договореното през последните дни в областта на националната сигурност и отбрана е правилният път за устойчивото развитие на българската отбранителна система. Придобиването на още 8 изтребителя, плюс двата тренировъчни F-16, възможността за предислоциране на войски на САЩ от Германия в България и изграждането на модерна военна инфраструктура са добри знаци за националната сигурност, за категоричната политическата принадлежност и устойчивото бъдещо развитие на държавата ни. Последователната политика, придържаща се безусловно към ценностите на атлантизма, която през годините беше отстоявана от демократите, дава резултат и това е видно от последните дипломатически актове на най-влиятелния член на НАТО – САЩ.

Позитивното отношение на САЩ и ясното им политическо обвързване с България превръщат държавата ни в сериозен геополитически фактор на Балканите и в Източна Европа. Изграждането на силна отбранителна система в нашата страна е от изключително голямо значение за нацията ни. Това е интересът и на демократичната международна общност в лицето на всичките ни съюзници, най-вече от Централна и Източна Европа. Утвърждаването на образа на България като силна и стабилна, като предвидима в демократичния си път на развитие държава ни превръща в притегателен център за инвестиции от водещи икономики. Само така можем да се предпазим и да спрем опитите да бъдем уязвени както в сферата на националната сигурност, така и в политически план. Работил съм за това с пълната убеденост, че 1300-годишната история на България е неразривно свързана с европейската цивилизация и всеки опит да бъде откъсната от това нейно място е имал и ще има трагични и дори пагубни последствия. Въпреки яростната съпротива на бившите комунисти и на новоизлюпените левичари срещу сделките за модернизация на армията ни, аз съм убеден, че всички ние – народът на стабилна, сигурна и достойна България, заслужаваме да разполагаме с модерни отбранителни средства. Само така се превръщаме във внушаващ респект партньор и в център на стабилност! Вярвам в разума и волята на българския народ!

Етикети: * *