Последна схватка с „груевизма“ и „ивановизма“

преди 1 година

Президентските избори са важни, защото на тях се задава последният удар над така наречените груевизъм и ивановизъм

Публикация на „Слободен печат МК.

Съдбата на статуята „Воин на кон“ е неизвестна

В Република Северна Македония на 21 април ще се проведат шестите президентски избори след обявяването на независимостта на 8 септември 1991 година. Те са шанс за продължаване на промените, които започнаха с формирането на новото коалиционно правителство на Република Северна Македония, водено от премиера Зоран Заев, пише в последния си анализ Международният институт IFIMES.

Тези президентски избори в Република Северна Македония са от особено значение и за двете основни политически партии, защото на тях се води политическа борба между демокрацията и авторитаризма между гражданския и/или етнически характер на държавата Северна Македония.

На предстоящите избори трябва да свърши преходът, т.е. процесът на трансфер на власт, който започна с формирането на новото правителство на 31 май 2017 г., когато беше победен от режима на Никола Груевски и Сашо Миялков.

Президентските избори са важни, „защото те са последният удар на така наречените груевизъм и ивановизъм, който функционираше под крилото на сегашния президент Георге Иванов и който той се опитва да възстанови посредством кандидата за президент Гордана Силяновска Давкова“, пише IFIMES в своя анализ.

Според анализа предстоящите избори в Република Северна Македония са от изключително голямо значение за бъдещето на страната, тъй като те представляват продължение на политическите процеси и промени, които влязоха в сила с Преспанския договор.

Анализаторите очакват ожесточаване на реториката към края на кампанията, което не бива да доведе до конфликти, насилие и до допускането на намесата на външни фактори, най-вече на Русия, която продължава да работи интензивно за дестабилизирането на Северна Македония.

Успешните президентски избори ще бъдат още една важна стъпка по пътя на Република Северна Македония към пълноправно членство в НАТО през декември 2019 г. и към началото на преговори за членство в ЕС през юни 2019 г.

Според анализа на IFIMES президентските избори са шанс за събарянето на последната твърдина на „груевизма“ в Република Северна Македония.