Постигната е сделка за избягване на нова парализа в САЩ

преди 2 години

Имало споразумение за отпускане на близо 1,4 милиарда долара за бариери по границата.

Американски конгресмени заявиха, че са постигнали принципно споразумение за избягване на спиране на финансирането на работата на правителството. Това се случва след песимистични нагласи, породени от ситуация на застой на преговорите между демократи и републиканци през уикенда, предаде БНР.

След мрачната прогноза в неделя, в понеделник късно вечерта се появи новината за пробив в разговорите. Според източници, цитирани от „Вашингтон пост“ и АП, при затворени врата е било постигнато споразумение за отпускане на близо 1.4 милиарда долара за бариери по границата.

Финансирането на заграждения по границата бе един от проблемните елементи в дискусиите. Именно този въпрос предизвика предишното спиране на работата на правителството, продължило рекордните 35 дни, при което бяха замразени заплатите на около 800 хиляди държавни служители. Тогава президентът Тръмп искаше 5.7 милиарда долара за стена по границата с Мексико, но после изпрати сигнал, че би приел и по-малка сума.

В края на миналия месец се стигна до споразумение за временно финансиране. Така законодателите си дадоха период за договаряне, който изтича в петък.  Според запознати при новия кръг от преговори е било постигнато някакво съгласие за отпускане на бюджет за стена, но в същото време е имало спорове относно предложение на демократите за лимит на арестите на нелегални имигранти във вътрешността на страната. Опасенията бяха, че предлаганото от републиканците в тази насока дава правомощия на имиграционните власти в някои случаи да задържат хора с леки провинения. Стана ясно, че в крайна сметка демократите са се отказали от предложението за този лимит.

Етикети: * *