Поток от звезди, обикалящ Млечния път от милиарди години, е останал незабелязан от учените

преди 4 месеца

Научните открития продължават да ни удивляват!

От Рафи Лецтър (Rafi Letzter), дописник на „Live Science“

Преди един милиард години в нашата галактика се е образувал звезден куп. Оттогава този клъстър е обиколил четири пъти около ръба на Млечния път. През това време гравитацията на галактиката го е опънала и от кълбовидна маса той се е превърнал в дълъг звезден поток. В този момент звездите минават сравнително близо до Земята – на около 330 светлинни години, и учените смятат, че благодарение на потока от звезди може да се определи масата на целия Млечен път.

Астрономите са виждали тези звезди и преди, смесени с много други, но досега не са осъзнавали, че те са част от единно формирование. Потокът, който е с дължина 1300 светлинни години и е широк 160 светлинни години, преминава през огромно и плътно звездно поле на Млечния път. Данните от новото 3D-картографиране от космическия кораб на Европейската космическа агенция „Гея“ показват, че звездите в потока се движат в пакет с приблизително една и съща скорост и в една и съща посока.

„Идентифицирането на близките потоци, пресичащи дисковете, е като търсене на пословичната игла в купа сено. Астрономите са наблюдавали отново и отново звездите на този поток, тъй като той покрива по-голямата част от нощното небе, но едва сега осъзнават, че той е там, че е огромен и  е шокиращо близо до Слънцето,”казва Жоау Алвес (João Alves), астроном от университета във Виена и съавтор на доклада.

Въпреки че пространството е пълно със звездни потоци, те често са трудни за проучване, защото са добре замаскирани сред околните звезди и обикновено са разположени много по-далеч.

„Откриването на обекти, близко до дома, е много полезно. Това означава, че те не са твърде бледи, нито прекалено замъглени, което позволява по-нататъшното им подробно проучване. Това е мечтата за всеки астроном,“каза Алвес.

Учените подозират, че звездни купове като този, които в крайна сметка са се превърнали в звездни потоци, могат да разкрият как галактиките се сдобиват със звезди. В голяма, масивна  галактика като Млечния път подобни клъстъри обикновено завършват с разпръскване, защото гравитацията привлича отделните звезди в различни посоки. Но този поток е бил достатъчно голям и достатъчно масивен и затова е останал непокътнат (макар и опънат) през милиардите години, през които е обикалял около галактическия център. В потока вероятно съществуват и други звезди, а не само тези, открити от „Гея“ .

Етикети: *