Потомци на македонски родове питат Красимир Каракачанов:

преди 1 година

Български национален фронт (БНФ), Чикаго Инж. Александър Дърводелски, потомък на Недковия род от Щипско, Македония – председател на БНФ Дружество „Тодор Александров“ Сидни, Австралия Потомци на македонските родове от Македония – Охрид – Скопие – Струга - София излязоха с открито писмо:

Кои интереси обслужва Красимир Каракачанов? 

питат потомците в писмо изпратено чрез сайта Faktor https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/naslednitsi-na-makedonski-rodove-koi-interesi-obsluzhva-krasimir-karakachanov?fbclid=IwAR2rK-g-Y_5cg5gSeupJsBuk2S47752f7WHh7I4aBLLDGsWk0H4orsbs04A

Уважаеми госпожи и господа, 
драги сънародници от България и чужбина, 
скъпи наследници на българските родове от Македония, през последните два дни ставаме свидетели на поредния опит за миниране на договора за добросъседство с Република Македония.

Това действие идва от вицепремиера Красимир Каракачанов. Той и неговият заместник Джамбазки (имащ същите коментари от Сандански) имат една единствена цел – да рушат още в зародиш затоплянето на отношенията между нашите две братски страни. Нека припомним, че г-н Каракачанов близо 27 години даваше посока на българската политика спрямо Македония. Резултатите ги виждаме всички ние днес. Тази политика на противопоставяне, на омраза, не работи! Напротив – тя е контрапродуктивна и по същество обслужва чужди държавни интереси, различни от защитата на българския национален въпрос. 


Искаме ясно да заявим на българския народ, че връзката между нашите две страни трябваше да се осъществява от македонските братства като едни структури на гражданското общество. Тези братства обаче бяха унищожени по време на тоталитарната държава, а имуществото им разграбено и подарено на шепа негодници, назначени по лични препоръки на висши комунистически функционери. Днес тези имоти се намират в частната фондация на настоящия вицепремиер и министър н отбраната. Неговата фалшива организаця ВМРО – БНД, регистрирана по фирменото дело на хората, взели дейно участие в избиването на членовете на историческата ВМРО след 1944 г. и в македонизирането на Пиринския край, няма моралното право да дава посока в българо – македонските отношения.  Нещо повече –тя е гавра с паметта на стотици воеводи, комити, просветители и културни дейци, свързали живота си с Македония.

Драги сънародници от Република България, хората в Македония са подложени на 70 годишна пропаганда и не можем да им се сърдим или обиждаме, когато и до днес децата им в училище учат лъжи. Като майка (България), чиито син е станал наркоманче имаме два пътя: да убием детето си (Македония) или да се опитаме да го излекуваме от македонизма. Това „лечение“ според нас може да стане единствено по пътя на просвещението, на помирението, без напрежение и обиди, спокойно и конструктивно Убедени сме, че по такъв начин ИСТИНАТА ще започва лека -полека да си пробива път.

Евро председателството на България даде добър тон – започнаха съвместни инициативи, чествания, хората започнаха да си гостуват, да си намират корените, роднините. Български театър постави постановката „Железният светилник“ в няколко града, а местните хора за първи път чуха името на своя земляк Димитър Талев.

България започна да си гради авторитет на страна –приятелска на Македония. Лъжите и страха, останали от миналото, започнаха да изчезват. В последните няколко дни, със позициите на Каракачанов и Джамбазки, натрупаният позитив започна бързо да се руши.

Настояваме:
1. Министър Екатерина Захариева да се разграничи от своя колега и да отправи ясно послание към хората в България и Македония, че това не е официалната позиция на българското правителство, а частно мнение на вицепремиера Каракачанов. Това е изключително важно особено преди съвместното заседание между двете правителства през м. декември.

2. Министър –председателят Б. Борисов да излезе с ясна позици по темата и да освободи от поста вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който открито работи в ущърб на българо-македонските отношения.

3. Да бъде закрит фалшификата ВМРО – БНД, регистрирано през 1990г по делото на Съюза на македонските културно просветни дружества, отговорни за македонизирането на Пиринския край.
4. Да бъдат възстановени македонските братства като структури на гражданското общество, играещи ролята на своеобразен „мост“ между хората в България и Македония.

Да живее България! 
Да живее Македония! 
Заедно в Европа!

Подписали:

Български национален фронт (БНФ), Чикаго 
Инж. Александър Дърводелски, потомък на Недковия род от Щипско, Македония – председател на БНФ
Дружество „Тодор Александров“ Сидни, Австралия
Потомци на македонските родове от Македония – Охрид – Скопие – Струга – София

Верен на принципите за плурализъм и свобода на словото, „Приоритети“ дава трибуна на различни мнения, които не винаги съвпадат с разбиранията на нашия екип. Авторите на такива мнения  носят отговорност за изразените от тях тези. В случая обаче напето мнение е близко до това на подписалите се