ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

преди 3 години

На Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атланитик“

Съюзът на офицерите от резерва (COP) „Атлантик“ поздравява всички институции, които бяха ангажирани с довеждане до успешен край на проекта за многоцелеви изтребител за българските военновъздушни сили, с който започва peaлното превъоръжаване на въоръжените сили на страната. Поздравяваме командването на ВВС и експертната работна група, които осъществиха максимално възможната прецизна оценка на подадените оферти, както и състава на политико-военната група, които препоръчаха на министъра на отбраната да се преговаря и да се сключат договори за закупуването на възможно най-добрите изтребители F-16 блок 70/72, които като страна с ограничени финансови възможности можем да си позволим. Нашите поздравления са и към министър-председателя и министъра на отбраната, които устояха на масираната пропагандна кампания против този стратегически избор на България. Външните и вътрешни манипулации за погрешния избор на „прекалено скъпите“ американски изтребители, със „силно ограничени способности“ бяха повсеместни както в парламента и президентската институция, така и в медиите и общественото пространство. Но правителството и Министерството на отбраната не се отклониха от своето решение и дори с цената на временно повишаване на бюджетния дефицит за 2019 г. осигуриха необходимите финансови средства за първия пакет от осем изтребителя и съпътстващото оборудване, въоръжение и поддръжка.

Ратификацията на всички закони, свързани с проекта за изтребителите, и тяхното публикуване в ДВ, брой 60/30.07.2019 г. изпращат ясно послание към съюзните държави от НАТО, че България започва изграждане на съвременни оперативни способности, които са необходими както за националната отбрана, така и за съюзната отбрана в източния сектор на Алианса. Със заделения финансов ресурс за закупуването на изтребителите страната ни ще се нареди за 2019 г. на едно от първите места по отбранителни и инвестиционни разходи на държавите-членки на НАТО и ще надвиши приетите критерии на НАТО в Уелс през 2014 г.

Очакваме правителството със същата решимост да стартира и останалите два проекта за начално превъоръжаване на сухопътните войски и ВМС.

За постигането на този успех основният принос е на държавните институции, ангажирани с проекта за изтребителите. Своят скромен принос дадоха и редица родни проатлангически НПО, които защитиха усилията на правителството и екипите, които пряко работиха по проекта. COP „Атлантик“ бе една от тези организации, като нейни членове в различни медийни изяви неотклонно защитаваха правилния избор и информираха обществеността за предимствата на избрания изтребител.

COP „Атлантик“ изразява своята увереност, че Министерството на отбраната и командването на ВВС ще изработят необходимата пътна карта за подготовката на летищната инфраструктура, подбора и подготовката на летателния и инженерно-техническия състав за пълна реализация на първата част от проекта за многофункционалните изтребители и своевременно ще инициират неговата втора част за закупуването на останалите осем самолета с такъв разчет, че в периода 2025-2026 г. да започне тяхната доставка. В тези усилия те могат да разчитат на гарантираната подкрепа на нашия военен съюз.

Управителен съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“

Етикети: * * *