Позиция на Министерство на външните работи

преди 2 години

Защо МВнР се забави с декларацията, че венесуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще?

Снимка от сайта на МВнР

Министерството на външните работи на Република България е убедено, че венесуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава.

Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите на временен президент на Венесуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията.

По официални данни Венесуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода – страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венесуела. Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венесуела.

В резолюция, приета с 439 гласа „за“ срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венесуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венесуелската конституция.

Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори.

. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венесуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права.

„Приоритети“ пита:

Защо, след като на 26 януари Европейският парламент призна Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венесуела, България, която е членка на ЕС, не излезе веднага с тази позиция, а трябваше да чака 9 дни, за да я оповести и което е по-подозрително, Радев да изпревари МВнР с призив България да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция за Венесуела?

Етикети: *