„Правосъдие за всеки” : Прокуратурата не е наследствена монархия, главен прокурор да се подписва под кандидатурата на следващия

преди 3 години

Протестът не е политически, а граждански. Хората се безпокоят, че тази порочна практика в държавното обвинение продължава.

Публикация на Faktor.bg

29 юли 2019 г.

Иван Гешев е единственият номиниран за нов главен прокурор. След като това стана ясно, заваляха аргументи „за” и „против” кандидатурата на настоящия заместник на Сотир Цацаров. В понеделник в центъра на София се проведе и протест срещу номинацията. В ефира на „Здравей, България”  на NOVA Велислав Величков от „Правосъдие за всеки” – инициативата, организирала демонстрация, заяви, че кандидатурата на Гешев „вероятно е била определена много преди да бъде единодушно издигната от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет”.

Протестът не е политически, а граждански. Хората се безпокоят, че тази порочна практика в държавното обвинение продължава. Освен това е прецедент настоящият главен прокурор да се подписва под кандидатурата на следващия. Това да не е наследствена монархия?”, коментира Величков. И допълни, че трябва „да се изследват професионалните качества на Гешев, заради които той е единственият достоен да заеме поста”.

Георги Харизанов от Института за дясна политика пък изтъкна, че до момента аргументите срещу номинацията на Гешев не са ясно изказани.

„При него няма дефицит на смелост”, каза още Харизанов. Като пример за дела, по които Гешев е бил обвинител и са завършили с осъдителна присъда, експертът посочи процеса срещу бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева.

Според Харизанов би било по-разумно, ако премиерът и президентът не се изказват по темата за номинацията на Гешев, тъй като „политическият натиск не е добър знак”.

Етикети: * *