Премиерът на Ирландия отхвърли инициативата на Мей за промяна на споразумението за Брекзит

преди 3 години

Ейре се зарече, че няма да допусне контрол по границата със Северна Ирландия

Ирландският премиер Лео Варадкар отхвърли инициативата на британския премиер Тереза ​​Мей да проведе нови преговори между Лондон и Брюксел за промяна на постигнатото по-рано споразумение между Лондон и ЕС относно мерките за предотвратяване на появата на държавната граница между Обединеното кралство и Ирландия.

Лео Варадкар
Снимка Интернет

Това се казва в съобщение за пресата, оповестено в сряда от ръководителя на ирландското правителство след телефонния му разговор с британския премиер, съобщава Ройтерс.

Във вторник Камарата на общините на британския парламент одобри изменение на законопроекта за Брекзит относно граничния въпрос между останалата в ЕС  Ирландия и Северна Ирландия, напускаща ЕС в Обединеното кралство. Това предложение предполага, че вместо предпазен механизъм за запазване на прозрачна граница („предпазна мярка“), предизвикваща протести във Великобритания, в споразумението ще бъде споменато някакъв вид „алтернативно споразумение“, което ще предотврати появата на твърда граница на остров Ирландия. Варадкар не смята за възможно да търси подобна алтернатива.

„Ръководителят на ирландското правителство повтори непроменената позиция на Ирландия и ЕС по отношение на Споразумението за оттегляне и защита, отбелязвайки, че последните събития са увеличили необходимостта от предпазна мярка, която да бъде разумна и практически изпълнима“, се казва в изявление на ирландския премиер.

Механизмът на Северноирландския бек-стоп беше основната причина, поради която преди две седмици Камарата на общините не подкрепи проекта на споразумението за Брекзит с разлика от 230 гласа. Бек-стоп предполага, че Северна Ирландия  автоматично ще остане член на митническия съюз и единния пазар на ЕС, ако страните не успеят да постигнат съгласие по въпроса за прозрачността на границите.

Евроскептиците – и лейбъристите, и торите, се страхуват, че тази клауза от споразумението ще направи Лондон заложник на Брюксел, който ще може да отлага за неопределено време окончателното решение относно Брекзит. Опасяват се, че режимът, в който Северна Ирландия  ще бъде по-тясно свързана с ЕС, отколкото останалата част от Великобритания, ще наруши териториалната цялост на страната и ще доведе до нов скок в ирландския сепаратизъм.

Етикети: * *