Шах и мат. Или преобръщане през погледа на Гари Каспаров

преди 1 година

Новогодишно интервю с най-големия шахматист на всички времена.

Новогодишно интервю с най-големия шахматист на всички времена

Гари Каспаров

При всяка диктатура допитванията до общественото мнение не отразяват реалната картина. Очевидно е, че онзи битов комфорт, в който живяха повечето руснаци в началото на XXI век, е приключил и въпреки усилията на путинската пропаганда, антизападната истерия и подготовката за нова агресия мнозина от мислещите руски граждани не са доволни от настоящето.

Преобръщането на общественото мнение се чувства и в псевдоизборите, и в манипулираните кремълски анкети. Настъпва краят на „социалната стабилност“, чийто синоним бяха първите два мандата на президента Путин.

Ако властта поеме риска да обяви тотална мобилизация, това би ускорило краха й.

Подписване на Будапещенския меморандум. Украйна предава ядреното си оръжие на Русия. Руснаците се ангажират да зачитат независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна

Повече ме тревожи съдбата на източните, слабонаселени руски територии, притежаващи несметни природни богатства, за които претендира днешен Китай. Държава с растяща икономическа мощ, с огромен човешки потенциал и с исторически перспективи за векове напред, Китай представлява сериозна заплаха за оцеляването на тези територии в състава на Русия.

Никой не е спечелил от огън и кръвопролития. Най-полезното в момента е да изработим алтернатива, с което се е заел Форумът „Свободна Русия“. Предлагаме своя визия за бъдещето, сочим пътища и начини, с чиято помощ Русия да се върне в лоното на цивилизованите държави.

Мнозина наблюдатели смятат, че до двайсетина години Руската федерация ще бъде заменена от десетки национални и териториални обединения.

Днес ООН е безсмислена говорилня, която по време на общите си сесии се превръща в „модно дефиле на несвалени диктатори“, както ги наричам. Пълното й безсмислие илюстрира Комисията по правата на човека, чиито членове са  Саудитска Арабия, Куба, Китай, Венецуела и други „демократични“ страни. През миналата година тези „борци за справедливост“ в световен мащаб приеха по една резолюция, осъждаща нарушения на човешките права в Северна Корея, Сирия и Иран и цели 21 (!) резолюции срещу Израел.

Подкрепям идеята да бъде създадено ново обединение, което покойният сенатор Джон Маккейн наричаше „Демократична лига“ –  световна организация, чиито членове ще спазват поетите задължение. В нея ще членуват страни с реална демокрация, които ще намерят механизми да принудят другите държави да се движат по пътя на демокрацията, защитата на индивидуалните човешки права и свободи, развивани и гарантирани от свободния свят.

Нима сега не сме във война? В момента Путин води истинска война срещу цивилизования свят. Наложително е да бъдат пресечени пропагандните руски канали към западната аудитория. Англичаните направиха първи крачки. Американците все още не искат да разберат, че срещу тях се води идеологическа война, открито признавана от Путин и от руското Министерство на външните работи.

Засега Западът е задействал само 10% от възможностите си спрямо руската пропаганда. И се движи много по-бавно, отколкото бих искал да видя.

Засега рискът руският фюрер да натисне ядреното копче е минимален. Но след всяка ненаказана акция срещу световния мир наглостта му нараства. 

След 1991 г. ситуацията коренно се промени. За първи път западният свят стана победител в края на световна, макар и студена война, във всички аспекти: технологичен, икономически, психологически и социален. Бе потвърдена азбучната истина, че за свободно развитие на човешкия гений е необходим само празен гараж, в който условният Стив Джобс може да създаде нов модел компютър, без да бъде тормозен от кварталния милиционер, партийния секретар, председателя на домсъвета и прочие навлеци.

Но като първа крачка към подобно преобръщане ще бъде наложително да бъде премахнат В. В. Путин. Въпросът е колко време ще отнеме подобен процес, който започна твърде бавно, но в момента ускорява хода си. Западната демокрация прилича на грамаден презокеански кораб, който доста бавно променя курса си. Но корекцията вече е въведена.

Смятам, че 2019 година може да даде онзи стартов сигнал, известяващ, че дребните натрупвания са стигнали критично високо равнище, след което на геополитическата шахматна дъска започват кардинални промени.                                                                                                                                                           „Каспаров.ру“

Заглавието е на редакцията.

Етикети: * * * *