Президентът не трябва да бъде злощастен или свръхамбициозен партиен функционер или послушник

преди 3 години

Това е Институция, а не просто конкретен човек, попаднал на високия пост по стечение на обстоятелствата

Моят опит в президентството се оказа печален:

1. Надявах се президентът да направи поне нещо за бъдещето на децата на България, а той направи много неща за … настоящето на своите деца.
2. Надявах се да бъде полезен за националната сигурност, а в края на първия му мандат (през който бях там) националната сигурност бе по-малко, отколкото в началото на мандата.
3. Надявах се да се вслушва в моите експертни съвети, а той системно ги игнорираше.
4. Надявах се обществото да оцени моята дейност по позициите, които съм предлагал по практически всички проблеми на националната сигурност и отбраната, външната политика и вътрешния ред (дори издадох две книги с моите анализи и предложения до президента), а обществото си знаеше едно – „ти беше съветник на Гоце!“ (макар че когато станах негов секретар, той още не беше Гоце, а когато видях папката „Гоце“, веднага писмено го посъветвах да си признае публично всичко).

В същото време за мен по отношение на който и да е президент е имало четири възгледа, които аз издигах в нещо като закони.
1. Никога да не се оплаква, че правомощията са му малко – той е знаел какви са тези правомощия и никой насила не го е карал да се кандидатира за президент при такива правомощия.
2. Никога да не се обвързва в корупционни схеми, заигравания с олигарси, преследване на лични користни интереси и бизнес начинания, защото е лицето на България, защото е Институция, а не просто конкретен човек, попаднал на високия пост по стечение на обстоятелствата.
3. Никога да не слугува и робува, да не обслужва и обгрижва която и да е конкретна партия – той е надпартийна, национална, стратегически важна и призвана да има визия за бъдещето на България фигура, а не злощастен или свръхамбициозен партиен функционер или послушник. Ето защо трябва да се стреми да отстоява националните интереси и да е гласът на обществото.
4. Никога да не прави партия, да не се ангажира с конкретен политически проект, да не използва поста си за тяснопартийни и конкретно лични цели в бъдеще, да не използва ресурсите на данъкоплатеца, изпратил го в тази висша държавна сграда, за да търси място в политиката, след като няма да бъде повече на този пост.

Така разбирах и разбирам нещата аз по отношение на президента. И затова петте ми години в Президентството се оказаха почти загубени за мен във всяко едно отношение. Съвсем друг въпрос е, че те се оказаха в огромна степен загубени и за страната ни. И много допринесоха да изпаднем в това десетилетие на безвремието, което като блато засмуква България и стигна вече да брадичката ѝ… Като продължава да се надига нагоре, докато я погълне цялата.

От профила на автора във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

Етикети: *