Президентът отново манипулира обществото

преди 2 години

След като пропусна 30-та годишнина от падането на Берлинската стена, президентът Радев написа манипулативен коментар на своя Facebook профил.

Както изисква всяка манипулация, Румен Радев констатира една безспорна истина:

Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество„.

Само че вместо да посочи причините за пропуските в усилията да станем „нормална европейска държава“, той ни предложи серия от манипулации:

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път.

Нито дума какво е било преди това!

„Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена“.

Кой предизвика тези сътресения? Отговор няма. Радев говори за „грабителската приватизация“, но не уточнява кое точно отрича? Самата приватизация, която все пак доведе до значим ръст на БВП, или тези, които приватизираха предприятията? Нито дума какъв е техният генезис.

Президентът осъди „пренаписването на историята!“

Какво ни казва с това? Че преди 30 години сме учили истинската история, ама някой след това я е фалшифицирал? Това същият Радев ли е, който иска от Северна Македония да пренапише цялата си история? Значи тяхната история от комунистическия период не чини, ама нашата от онова време е „свещена крава“.

Според него „обезличаването на българската култура и традиции“ се случило по време на прехода. Не помни ли Радев, че преди 30 години по телевизията не се споменаваше, че е Коледа или Великден! Или че се гледаше с лошо око на някой, който си кръстеше детето! Че нямаше коледари, нямаше лазарки…

Това според президента са част от

явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност„.

Щото преди това сме живели в материално и духовно богатство ли?

Все пак Румен Радев призна, че

България направи своя важен геополитически избор.“

Но не призова да го браним предвид силно влошената среда за сигурност в Югоизточна Европа. Да не се вслушваме в подлия глас на сирените, които зоват за неговото преосмисляне!

И ако президентът е прав, че

през последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми„,

то той трябва да каже нещо за вечните ценности. Единствено ясните критерии за добро и зло, включително в оценката ни за историята, ще ни дадат ориентир, когато отново ни се наложи да вземаме трудни решения!

Етикети: * *