Принца на Мрака чукна 70

преди 10 месеца

Не е за вярване, че един от най-откачените идоли във вселената на хард рока и хеви-метъла навърши седемдесет!

Роден в най-английския град Бирмингам, Джон Майкъл Озбърн става звезда с името Ози Озбърн и със зловещите акорди на „Блек сабат”. Рокът го вади от бедняшките работнически квартали и от съдбата на уличен джебчия, който би свършил в затвор или с прерязано гърло след свада с пласьори на наркотици.

Пробва се в разни групички, които бързо се разпадат. Ози открива своето Елдорадо, докато гледа филм на ужасите. Решава, че след като хората обичат да бъдат плашени от екрана, защо пък да не плащат и за песни на ужаса? Заедно с момчетата от „Блек сабат” създава хитове със зловещи текстове и музика, която те кара да се чувстваш роднина на Смъртта. Така без да е планирал да става класик, Ози полага основите на стила „метъл”. През 70-те години на миналия век нямаше уважаващ себе си рокаджия, който да няма плочи и записи на албумите Black SabbathParanoid и Sabbath Bloody Sabbath. 

След главозамайващия пробив Ози и бандата го удрят на алкохол и на наркотични екскурзии в небитието. През 1979 г. го изритват от „Блек сабат” и мястото му заема гениалният Рони Джеймс Дио.

Ози потъва още по-дълбоко в пороците си, развежда се и търси нов творчески курс. После се жени за същата Шарън, която се оказва способен мениджър и детегледачка на все по-инфантилния вокалист. С новата си група Ozzy Osbourne Band и с албума Diary of a Madman певецът възкръсва за нови подвизи на сцената и извън нея. През 1982 г. китаристът и най-скъп приятел Ранди Роудс загива в самолетна катастрофа. Ози отново потъва в депресия.

Пет години по-късно Ози посвещава на Ранди Роудс албума Tribute. Следват No More Tears, Live & Loud, Ozzmosis, турнета, кавъри и нови, уж последни албуми.

С Prince of Darkness и Black Rain Ози безапелационно седна на трона на най-зловещата и обичана предимно от мъже музика на ужасите, която разтоварва от болезнени кошмари. Защото разбираш, че има далеч по-тежко увредени от теб индивиди, които десетилетия се колебаят между свръхдоза наркотик и скок от десетия етаж на психиатричната клиника.

Обичам да слушам Ози в колата, докато натискам педала на газта. Тежките акорди на китарите и параноичният глас на 70-годишния тинейджър са стопроцентова гаранция, че няма да задремя зад волана.

Етикети: * * *