Огромен пробив в българо-македонските отношения

преди 2 месеца

"Нямаме национални, а схоластични разлики с нашите съграждани, които се чувстват като македонци", заяви лидер на македонските българи в присъствието на македонския премиер.

Премиерът Заев на честване на 11 годишнина от основаването на БККС

Най-големият досега пробив в българо-македонските отношения беше извършен не от представители на българската дипломация, а от малка неправителствена организация в Скопие, която невинаги е получавала подкрепа от официална София. Става дума за Българския културен клуб в Скопие (БККС). Малко преди да избухне скандалът в Агенцията за българите в чужбина, поради провал в електронната система, в продължение на повече от година, македонци получили удостоверения от БККС за български произход, не можеха да си внасят нужната документация.

На честването на 11-та годишнина от неговото основаване, което се проведе на 13 април в Скопие, присъстваха премиерът на Северна Македония Зоран Заев, вероятният победител на президентските избори, които ще се проведат идната седмица Стево Пендаровски, бившият премиер на Република Македония Владо Бучковски и българския президент за мандата 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Случилото се не се превърна в новина номер едно в България. Дори в белградските медии беше обърнато повече внимание. Там акцентът беше поставен на изказване на премиера Заев, че няма дилеми, че в споразумението с България става дума за два народа и два езика.

По важно беше не това, което каза Заев, а това, което каза в негово присъствие председателят на БККС Лазар Младенов:

Ние, декларираните българи от Северна Македония, носим нейната държавност в сърцето от началото на демократичните промени до днес. Тъй като ние сме държавотворен фактор, се включихме в големия протестен митинг на опозицията на 17 май 2015 г., с флагове на клуба, с българския трикольор, за да покажем, че сме тук и ни е грижа какво се случва в страната! Без условия, без да търсим нещо специално, освен онова, което беше обещано, и тук вече се реализира.”

Но най-важното, което той каза, беше:

Няма разликата между нас, декларираните като българи в Македония, и нашите братя и сестри, които се чувстват като македонци по род. И как да има, като почитаме едни и съши исторически личности като Гоце Делчев, Даме Груев, Пърличев, Миладинови и много други. (…)

Нямаме национални, а схоластични разлики с нашите съграждани, които се чувстват като македонци.“

В други времена подобно изказване щеше да бъде заклеймено като „дръзка атака срещу темелите на македонския „идентитет“.

Официалните македонски гости на тържеството не само че не се „вознемириха“ и не напуснаха гневно събитието, но ден по-късно на официалния сайт на правителството на Македония бе обявено безпрецедентното:

„В тази насока Асоциацията на гражданите на Българския културен клуб в нашата страна заема важно място. (…) Съществува общ ангажимент за създаване на реални условия за изразяване на културната идентичност (…) и утвърждаване на културните ценности и културни традиции на гражданите на Северна Македония, които са определени като българи.

Забележително е, че дори опозиционният ВМРО ДПМНЕ не нападна Заев и Пендаровски и не ги обвини в предателство, в толериране на „върховизъм“ или в други подобни грехове, както се случваше в миналото.

В социалните мрежи се появиха нотки на скептицизъм, относно искреността на македонските власти. Но недвусмисленото ангажиране на премиер и вероятен бъдещ президент, че в Северна Македония да си българин и да отстояваш „българския“ прочит на историята е нещо позволено и легитимно, е безпрецедентен пробив в българо-македонските отношения.

Събитието на 13 април легитимира дискусиите по чувствителните въпроси и ги изведе от спор между България и Македония във вътрешномакедонска дискусия.

Дали БККС и македонските българи ще успеят да убедят голяма част от своите съграждани в правотата на историческите си разбирания, ще зависи до голяма степен от това как изглежда България. Ако тя просперира и се държи като достоен и уважаван член на организациите, към които Северна Македония се стреми, то работата на македонските българи ще е далеч по-лесна!

Етикети: *