Проучване на ЕП за евроизборите показа почти 6% разлика между ГЕРБ и БСП

преди 1 година

ЕНП и ПЕС губят депутати в сравнение с изборите през 2014 г., голям скок на националистите

ГЕРБ ще вкара шестима души в европарламента и категорично ще спечели изборите в България с 37.5 %. Това показва проучване на отдела за наблюдение на общественото мнение на ЕП. БСП се очаква да получи 31.9 % и съответно петима евродепутати. Трета политическа сила остава ДПС с 12. 4% и двама души в Европарламента.

На следващите места сe нареждат „Да, България“, ВМРО, Воля и Атака, като всяка от тях има шанс да вкара по един свой представител. Ако Обединените патриоти се явят самостоятелно на изборите НФСБ на Валери Симеонов няма да има нито един евродепутат.

Как ще изглежда Европейският парламент след изборите? Европейската народна партия (ЕНП) се очаква да има 188 представители, което означава, че губи 30 места спрямо предишните избори през 2014 г. Прогресивният алианс на социалистите и демократите, в който се намира и Партията на европейските социалисти (ПЕС), ще има 142 депутати или с 44 по-малко, отколкото в момента.

Голям скок в сравнение с 2014 г. се очаква да направи формацията „Европа на нациите и свободата“, в която членува партията на Марин льо Пен „Национален фронт“.

Етикети: * * *