Провал на преговорите между консерватори и лейбъристи за Брекзит

преди 3 години

И консерваторите, и лейбъристите са съгласни, че трябва да бъде намерен общ път за излизане от кризата, но евентуална сделка, която не се одобрява от много депутати, би довела до разцепване и на двете партии.

Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джереми Корбин обяви, че преговорите с консерваторите по сделката с условията за излизането на Великобритания от ЕС са се провалили. За това съобщи в петък агенция Press Association.

Джереми Корбин
Снимка Интернет

Корбин е заявил на премиера Тереза Мей, че междупартийните преговори, които продължиха шест седмици, не са могли да преодолеят важни политически противоречия.

Корбин отбеляза, че поради започналата вече надпревара за лидерския пост при консерваторите „положението на правителството  е все по-нестабилно, а авторитетът му е разрушен“. „Засилващата се слабост и нестабилност на Вашето правителство означава, че не то може да бъде уверено в постигането на това, което може да бъде съгласувано между нас“,  добави лидерът на британската опозиция.

Корбин е потвърдил, че партията му ще гласува против законопроекта за съгласие по отношение на осъществяването на Брекзит. Това гласуване трябва да се проведе в Камарата на общините през първата седмица на месец юни.

Провалът на преговорите беше прогнозиран от повечето британски политически анализатори. Основното препятствие за успешното им завършване беше твърде съмнителната изгода за лейбъристите от евентуалния компромис с управляващите консерватори. В ситуация, когато рейтингът на Тереза Мей стремглаво пада, евентуална помощ от лейбъристите можеше да срути техния имидж сред избирателите им, които са достатъчно уморени от дългите и безрезултатни преговори за Брекзит. В такава ситуация е трудно да си представим, че лейбъристите ще подпомогнат разрешаването на кризата за напускането на ЕС, което би укрепило позициите на техните политически противници.

Междувременно генералният директор на Конфедерацията на британската индустрия Каралайн Феърбеърн окачестви като „абсолютно бедствие за бизнеса“ продължаващия политически хаос около Брекзит, предаде БНР.

Новината, че преговорите ще приключат без споразумение, не е изненадваща, като се има предвид вековната вражда между двете основни политически партии. И консерваторите, и лейбъристите са съгласни, че трябва да бъде намерен общ път за излизане от кризата, но евентуална сделка, която не се одобрява от много депутати, би довела до разцепване и на двете партии.

При това положение за бъдещето на Брекзит ще бъде много важно кой ще наследи Тереза Мей на поста – тя се съгласи за договаряне на график за избор на нов лидер на торите, след като сделката за Брекзит бъде гласувана отново, най-вероятно на 3 юни.

Според Феърбеърн този политически хаос е свалил доверието на инвеститорите на най-ниското равнище след финансовата криза преди десет години. Феърбеърн допълни, че правителството и партиите, замесени в „кашата Брекзит“, трябва да обърнат внимание на реалностите в бизнеса и да престанат да бягат от отговорностите си към страната.

Етикети: * * *