Путин превръща Мадуро във втори Асад

преди 1 година

Както в случая с намесата в Сирия, за руския президент най-важно е поддържането на образа на най-големия световен експерт, който се бори срещу американската политика за смяна на нежелани режими

Руският президент Владимир Путин е на крачка от победа над САЩ във Венесуела. Само че каква цена ще трябва да плати? Коментар на  Констатин Егерт за Дойче веле.

Константин Егерт

В Кремъл могат да са доволни – според източници на “Уошингтън поуст” Доналд Тръмп е недоволен от своя съветник по националната сигурност Джон Болтън – един от най-твърдите опоненти в американската администрация на Русия и нейните съюзници. Американският президент смята, че Болтън го е подвел, когато е обещал, че лидерът на опозицията във Венесуела Хуан Гуайдо ще може с подкрепата на местни силови организации в крайна сметка да свали Николас Мадуро. Но опитът на Гуайдо от миналата седмица да спечели армията на своя страна завърши с провал.

Болтън изглежда настоява за военна интервенция, за да бъде отстранен Мадуро, но Тръмп е против. В предизборната година той явно желае да спази обещанието си да не намесва САЩ във военни конфликти в чужбина. Освен това Тръмп се надява да постигне споразумение с главния спонсор на режима във Венесуела – Владимир Путин. Това пролича и от срещата на 6 май между Сергей Лавров и американския държавен секретар Майк Помпео, който също е поддръжник на свалянето на Мадуро.

Световен експерт по спасяване на диктаторски режими

Клиент и патрон
Снимка Дойче веле

Путин, който миналата седмица успя да убеди венесуелския диктатор да не бяга от страната, изглежда отново печели. И сега може да играе ролята на неприятен, но незаменим партньор за САЩ, с когото американците тепърва ще трябва да преговарят за Венесуела.

Подкрепата за социалистическия режим във Венесуела е изключително важна за Владимир Владимирович по редица причини. Руските инвестиции във Венесуела според най-разпространената оценка са около 17 милиарда долара. Това са главно инвестиции на „Роснефт“ в петролната индустрия на страната, която постепенно попада под контрола на Москва в замяна на спешна финансова помощ от Кремъл за режима на Мадуро.

Но парите в този случай не са важни. Венесуелските приятели на Кремъл толкова разрушиха икономиката на страната си, че през следващите години ще им е доста трудно да минат без руски инвестиции. Както в случая с намесата в Сирия, за руския президент най-важното е да поддържа образа на най-големия световен експерт, който се бори срещу американската политика за смяна на нежелани режими.

В случая с Башар Асад рискът се оправдава – сирийският диктатор се задържа на власт с помощта на руските ВКС и на наемниците от частната армия „Вагнер“. Сега Путин успя да нанесе поражение на Съединените щати в Западното полукълбо. Именно тази задача сега изпълняват в Каракас ветеранът от Афганистан и Чечения генерал-полковник Василий Тонкошкуров и стотици руски военни наемници.

Спасявайки Мадуро, Путин спасява още двама от своите “клиенти”: кубинските и никарагуанските режими. За тяхното оцеляване е необходимо непрекъснатото снабдяване с венесуелски петрол. Ако Гуайдо дойде на власт в Каракас, крахът на кубинската комунистическа диктатура твърде бързо може да стане реалност. А Путин възнамерява да предотврати това по всички възможни начини.

Символичната победа има значение

Символичната победа над Тръмп на венесуелския фронт е важна за руския елит заради основния конфликт, който той води – войната срещу Украйна. Ако е в състояние да победи американците на тяхна територия, тогава на какво би могло да разчита правителството в Киев?

Путин не можеше да не остане доволен от факта, че украинската тема не бе повдигната в последния му телефонен разговор с Тръмп, въпреки заплахата на Кремъл да започне да раздава паспорти на жителите от донецките „републики“.

Москва очевидно не губи надежда да постигне съгласие с Тръмп за “Ялта-2” – неофициално признаване на постсъветското пространство като зона на изключителното влияние на Москва. Склонен ли е Тръмп да вземе такова решение? Засега между него и Путин стои единствено американският Конгрес. А източници от Конгреса твърдят, че подкрепата за Мадуро може да принуди Сената да гласува за въвеждането на нови санкции срещу Кремъл.

Освен това съответният законопроект „За защита на сигурността на Америка от агресията на Кремъл“ е готов. Въпреки венесуелското поражение Джон Болътн продължава да се ползва с доверието на президента и може да успее да го убеди да използва военна сила срещу Мадуро.

Все пак поддръжниците на свалянето на венесуелския режим имат свой вътрешен политически аргумент – Флорида остава един от ключовите щати за Тръмп на президентските избори през 2020 г.  Няколко милиона избиратели от кубински и венесуелски произход, които живеят там, очакват решителни действия от Белия дом за сваляне на социалистическите диктатури. Голямата игра в Западното полукълбо продължава. Защитниците на доктрината „Монро” все още имат шанс да победят поддръжниците на доктрината „Путин”.

*Коментарът изразява личното мнение на автора Константин Егерт. То може да не съвпада с мнението на българската редакция на Дойче веле и на институцията като цяло.

Етикети: * *