Ранни предупредителни знаци за Тръмп

преди 3 месеца

Президентът е чувствителен към слабите си страни на политическия терен и сигурно заради това прекара уикенда си в туитър

Ранни предупредителни знаци проблясват за президента Доналд Тръмп по някои от основните му аргументи, които са в центъра на посланието му за преизбирането му през 2020 година – имиграцията, икономиката и Северна Корея, пише в анализ за CNN Стивън Колинсън.  

Усложненията във всяка една от тези области на политиката заплашват да подкопаят приказката за безпрецедентния успех на президента през първите две години от управлението му и ще доведат до политически дебат, тъй като администрацията представя бюджета си в понеделник.

По-лошо от очакваното бе месечното обявяване на заетостта в петък. Големият икономически растеж, който е най-силният аргумент на Тръмп за втори мандат, е намалял  – а това е нещо, което трябва да тревожи президента, тъй като е критичен показател за преизбиране.

Тръмп често твърди, че е президент на „най-голямата икономика в историята на нашата страна“. Но основното му политическо обещание – за премахване на търговския дефицит на САЩ, претърпя удар с нови цифри, които показват, че разликата между вноса и количеството стоки и услуги, които САЩ продават в чужбина, е нараснала със 100 милиарда долара, откакто Тръмп встъпи в длъжност. Политиката „Америка на първо място“ имаше за цел да съживи американското производство.

Признаците, че Северна Корея може да подготви изстрелване на ракети или сателит, и непрекъснатото разширяване на ядрения й арсенал подкопаха твърденията на президента, че след дръзката му връзка с изолираната държава тя е вече не е ядрена заплаха.

Увеличаването на преминаванията през южната граница противоречи на аргументите на президента, че прилагането на твърда политика е най-добрият начин за управление на имиграцията. Има вече предположения, че планът на Тръмп за гранична стена цели да бъде пренебрегнат реалният проблем.

Изглежда, че Тръмп е чувствителен към слабите си страни на политическия терен и сигурно заради това прекара уикенда си в Туитър, като публикува свидетелства от съюзници за икономиката на САЩ и обвини журналистите, че изопачават успехите на неговото президентство.

„Въпреки най-враждебните и корумпирани медии в историята на американската политика администрацията на Тръмп е постигнала повече през първите две години от всяка друга администрация. Най-големи данъчни и регулаторни съкращения, най-добра икономика, най-ниска безработица и много други ! 158 000 000 хора работят днес в Съединените щати, повече, отколкото по всяко време в историята на страната ни. Това е голяма работа!“,  написа Тръмп.

Добрата новина за него е, че изборите – въпреки че все повече изглежда, че са в ума му – са след 20 месеца и нито едно от тези нововъзникващи усложнения не може да се затвърди в непредвидимия политически период, който предстои. В основата си президентските избори се разгръщат като сблъсък между две конкуриращи се политически визии и личности, както и съревнование между конкурентни политически платформи.

Президентът има и много други политически проблеми като безпрецедентна битка с много демократи, които започнаха разследвания на почти всеки аспект от живота, политическата кариера и бизнеса на Доналд Тръмп.

Етикети: * *