Раздвоената Северна Македония

преди 2 години

На втория тур, който ще се проведе на 5 май Северна Македония ще трябва да реши дали е готова да скъса с югославското наследство

Кандидатът на СДСМ Стево Пенраровски води с минимална преднина

На първия тур на изборите в Северна Македония двамата основни претенденти Стево Пендаровски, издигнат от управляващата СДСМ, и Гордана Силяновска Давкова, издигната от опозиционната ВМРО ДПМНЕ, получиха почти равни резултати. По думите на  Оливер Дерковски, председател на Държавната изборна комисия Пендаровски е получил 310 751 гласа или 42.68%, а Силяновска е с 309 799 гласа, или 42.55%. На трето място е етническият албанец Блерим Река, който е получил 75 915 гласа, или 10.43%.

Според повечето информационни агенции изборният ден е протекъл спокойно, без сигнали за значими нарушения.

Изборните резултати посочват за пореден път дълбоките разделения в бившата югославска република. Много неща там изглеждат „на обратно“. Цветът на „лявата“ посткомунистическа партия е син, на дясната, номинален наследник на историческото ВМРО – червен.

Но тук не става въпрос само за художествено представяне. “Синята“ партия през последните десетилетия започна да става все по-синя, червената – все по-червена.

Ако през 90-те години ВМРО ДПМНЕ, водено от Любчо Георгиевски, даваше определени сигнали , че има желание да преодолее наслагванията от времето на Югославия и да обективизира историята, а СДСМ, водено от Бранко Цървенковски, се бореше със зъби и нокти да легитимира югославското наследство и най-вече теорията, че през вековете е съществувал отделен от българския македонски народ, който говорел на македонски език, то през последното десетилетие позициите започнаха да се обръщат.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев миналата събота направи безпрецедентен жест, като посети тържество на доскоро „полулегалния“ Български културен клуб в Скопие и призна легитимното право да македонските българи да отстояват своите виждания. В деня на изборите кандидатът за президент на СДСМ Стево Пендаровски заяви, че ако получи доверието на гражданите:

„Ще се боря за по-добър живот на всички, а не да спорим дали преди 23 века Александър Македонски е бил не знам какъв по народност, или пък апостолите на ВМРО от края на 19 и началото на 20 век“ –

предаде македонският сайт „Татковина“.

Според Силяновска тези позиции водят до разбиване на македонския национален идентитет. Тя се обявява категорично против Договора за добросъседство и приятелство с България, който според нея не бил „реципрочен“ и особено против Преспанското споразумение с Гърция за промяна на името на страната.

Зад нея стоят Партията на сърбите в Македония и всички организации, които са против членството на Северна Македония в НАТО.

На втория тур, който ще се проведе на 5 май, страната ще трябва да реши дали са готова да скъса с югославското наследство и да поеме към НАТО и Европейския съюз, или предпочита да живее в миналото и реално да обслужва интересите на Путин и Вучич.

Етикети: * * * *