Разкаянието на Уолтър Джоунс

преди 1 година

Каква е разликата между САЩ и България? Нито един от българските депутати никога не се е разкаял искрено за това как е гласувал.

от Вени Марковски

Днес е починал щатският конгресмен Уолтър Джоунс, станал известен със заместването на “френските” (пържени) картофи в менюто на Конгреса с “картофи на свободата” – като протест срещу съпротивата на Франция за започване на злощастната война на САЩ срещу Ирак през 2003 г., в която загинаха огромен брой мирни жители, както и хиляди военни, сред тях и българи. Последиците от войната се виждат и днес.

Но не това е причината да пусна съобщението за смъртта му от “Вашингтон пост”, а друга, неизвестна подробност от живота му. Човекът претърпява развитие, което стига до искрено разкаяние, като става един от най-големите критици на войната, на Буш и особено на вицепрезидента Чейни. И написва собственоръчно над 12 000 писма до близките на загиналите във войната щатски военни.

Често ме питат каква е разликата между САЩ и България. Ето ви един добър пример: нито един от българските депутати – днес, по времето на комунизма, а и по времето на царя (вкл. и десетгодишното му антидемократично и пронацистко управление), никога не се е разкаял искрено за това как е гласувал. Нито един премиер или президент не е изпитвал подобни чувства за свои действия.

Американците може да са най-различни хора, но в голямата си част успяват да преодолеят себе си, егото си, да признаят грешките си и – не на последно място! – да помолят останалите хора да им простят.

Искат и получават прошка. Но истински, а не само в църковния празничен ден. Разкаянието, съжалението за грешките, желанието да ги изкупят – това са качества, присъщи не само на политиците, а и на обикновените хора.

Материалът е взет от Facebook страницата на Вени Марковски

Етикети: