Различни подходи в Иран към Европа

преди 3 години

Германия, Франция и Великобритания създадоха специален механизъм за разплащания с Иран – INSTEX. Идеята на европейците е търговските отношения с Техеран да се запазят въпреки наложените от САЩ санкции върху Ислямската република. Вашингтон изрази вече своето неодобрение за тази европейска инициатива. За разлика от САЩ европейските участници в споразумението, сключено на 14 юли 2015 г. с Иран за уреждане на проблемите с нейната ядрена програма (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), не се отказаха от подписите си. INSTEX е европейският отговор на решението на администрацията на Тръмп по отношение на Иран. При наскорошното си посещение у нас бившият преговарящ по сделката от иранска страна Абас Аракжи в интервю, взето от Георги Милков, отбеляза, че и България може да се възползва от INSTEX.

Всичко това звучи в дисонанс с изявленията на друг представител на Ислямската република по отношение на Европа. Става въпрос за пресконференцията, дадена от зам.-командващия Корпуса на ислямските гвардейци (паздарани) генерал Хусеин Салами в неделя, 3.02.2019. Почти едновременно с интервюто на Аракжи генерал Салами заявява следното: „Укрепването на ракетните способности на Иран е стратегия, която никога няма да спре и никой не може да я ограничи. Ако Европа заговорничи срещу нас, тогава ще трябва да направим стратегически скок напред в ракетната индустрия.“ Той директно се обръща към европейците: „Не преговаряйте за нашия ракетен потенциал.“ Всичко това става на фона на изстрелването в събота на нова балистична ракета с обсег 800 мили (1300 км) по повод отбелязването на 40-годишнината от победата на ислямската революция в Иран.

Вероятно дисонансът в тона между двамата представители на властта в Техеран се дължи на обстоятелството, че са подчинени на различни центрове на управлението в Иран. Кариерата на Абас Иракжи е изцяло в Министерството на външните работи на Иран (понастоящем е зам.-министър), което е подчинено на президента Хасан Рухани. В същото време КИГ, чийто зам.-командващ е генерал Салами, работи под преките заповеди на духовния ръководител аятолах Али Хаменей. Много често те изразяват различни мнения по един и същ въпрос, в това число и по отношение на JCPOA. Някои местни медии споделят мнението, че е възможна изненада и прекратяване на иранското участие в този ключов за Иран договор. Това би се получило вследствие на натиска на консерваторите около духовния ръководил по случай 40-годишнината на ислямската революция. Тя ще бъде отбелязана на 1 април, когато е националният празник на Ислямската република.