Разсеченият празник на Победата

преди 3 години

Каквито и да са спекулациите около 74-та годишнина от победата на антихитлеристката коалиция, демократичните държави, сред които са победените Германия и Япония, днес живеят в мир и благоденствие. Градят хармонични, устойчиво развиващи се общества. Помагат на бедните народи, дълго душени от авторитарни, диктаторски, комунистически или парасоциалистически режими.

8 и 9 май 1945 г. символизират историческото и философското разминаване между все още съюзниците от антихитлеристката коалиция

7 май 1945 г. Торонто, Канада
Снимка wikipedia.org

Днес, 8 май, цивилизованият свят отбелязва Деня на победата над нацистка Германия. Скланя глава пред паметта на милионите жертви на нацизма и фашизма, обсипва паметниците на загиналите с огнени макове, отправя послания за мир, разбирателство и градивен труд.

Държавите от антихитлеристката коалиция – Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада и Австралия, както и повечето европейски страни заедно с бившите съветски републики Украйна, Литва, Латвия и Естония честват Деня на победата над нацизма през Втората световна война в Европа (Victory in Europe Day, V-E Day).

8 май 1945 г. след подписване на Акта за капитулацията на Германия. На първия ред: генерал-майор Суслопаров, генерал-лейтенант Бедъл-Смит, генерал Дуайт Айзенхауер, маршалът от авиацията на Кралските ВВС Артър Тедър (заместник на ген. Айзенхауер).
Снимка wikipedia.org .

Откъде идва разминаването със съветската теза? През нощта на 7 май 1945 г. хитлеристка Германия обявява капитулация, след като войските на съюзниците превземат Берлин, а фюрерът Адолф Хитлер се е самоубил преди седмица (според повечето официални данни).

На 7 май в 02.40 ч. средноевропейско време във френския град Реймс е подписан Aктът за капитулацията на Германия. От името на Третия райх документът подписва генерал Алфред Йодел. Капитулацията е приета от представителите на антихитлеристката коалиция американския генерал-лейтенант Бедъл-Смит и съветския генерал-майор Иван Суслопаров.

Подписване на капитулацията в Реймс. С гръб към фотоапарата: Ханс Фридебург, Алфред Йодел и Вилхелм Оксениус. В средата, от ляво надясно: генерал-лейтенант Уолтър Бедел-Смит и генерал-майор Иван Суслопаров
Снимка wikipedia.org.

Веднага щом узнават за края на войната на Стария континент, милиони граждани в Европа и САЩ спонтанно се изсипват по площадите и започва невиждано ликуване. Особено бурно празнуват жителите на Лондон и Ню Йорк.

Съветският диктатор Йосиф Сталин не е доволен от мястото, което е отредено на Съветския съюз при подписването на акта за капитулация. Излиза, че СССР е един от многото съюзници, изковали историческата победа. Като се позовава на рекордния брой жертви (засега 42 милиона), дадени от съветските граждани във войната срещу Вермахта, кремълският людоед се опитва да изкопчи специален статут и особени почести към страната си и лично към „бащата на народите“.

Сталин разпорежда на маршал Жуков (Месаря) да подпише отделен акт за капитулация само със СССР. Така по нареждане на Жуков от затвора са извадени арестуваните дни по-рано генерал-фелдмаршал Вилхелм Кайтел, авиационен генерал от Луфтвафе, и главнокомандващият флота (Кригсмарине) гросадмирал Дьониц. За да не строшат хатъра на обидчивия азиатски съюзник и в знак на почит към падналите съветски бойци, под документа слагат подписите си и представители на САЩ, Великобритания и Франция.

Берлинският акт е подписан в 00.43 московско време на 8 срещу 9 май. Тоест, когато в Москва вече е 9 май, но още е 8 май – 23.43 ч. средноевропейско време. Така разминаването в астрономическото време още при капитулацията на Третия райх става символ на историческото разминаване между доскорошните съюзници, които скоро ще се превърнат в непримирими политически, икономически и военни противници.

Маршал Жуков чете Акта за капитулация
Снимка wikipedia.org.

Съветската пропаганда нарича първия акт за капитулация, подписан в Реймс, „предварителен протокол за капитулацията на Германия“, след като за официален Ден на победата е обявен 9 май, когато е подписан берлинският (сталинският) акт за капитулация. Това на пръв поглед формално разминаване между съюзниците става повод Брежнев, Андропов, Путин и други наследници на мустакатия сатрап да твърдят, че Червената армия има решаващ принос за победата над хитлеристка Германия и дори без участието на други страни и без колосалните доставки по договора ленд-лийз сама би превзела Берлин.

В знак на признателност и опит за помирение между страните, проливали кръв срещу нацистката военна машина, през 2004 г. ООН обяви 8 и 9 май за официални Дни за почит и примирение пред паметта на загиналите във Втората световна война.

Празникът като хибридно оръжие

През първите години след войната в СССР доста скромно честват 9 май. Твърде дълбоки са раните от невиждания сблъсък, неописуеми и неоценими са загубите и разрушенията. До 1948 г. 9 май е почивен ден, но през следващите 17 години е обикновен работен ден и не се чества като официален празник.

В началото на 60-те години кремълските идеолози започват да отделят все по-голямо внимание, а през 1965 г. 9 май отново става неработен ден и официален празник. С всяка година День Победы става все по-пищен, все по-значим и натоварен с идеологическа, шовинистична и световна амбиция празник на болшевишката власт. В парадите на Червения площад участват все повече военнослужещи и бойна техника, във всеки град паметниците са обсипвани с венци и цветя, от нафталина са извадени истински и фалшиви ветерани (истинските вече са на 92-95 години), а младите фашисти от „Путин югенд“ маршируват под плакатите на „Бессмертный полк“.

След агресията на Руската федерация срещу Украйна през 2014 г. украинската държава престана да чества 9 май като Ден на победата и официално отбелязва 8 май като Ден за почит и смирение пред паметта на герои и жертви.

В Украйна, Литва, Латвия и Естония гражданите и властите почитат своите ветерани, сражавали се и срещу съветските нашественици, насила донесли „най-справедливия и хуманен строй“ в земята им и пролели реки от кръв, за да наложат сталинския режим върху техните народи.

След като не успя да изгради от постсъветската полуимперия Трети Рим, ОПГ (организираната престъпна група) на Путин спастри нещо като Четвърти райх, в който се опитва да примами граждани и политици с къса памет, измъчвани от носталгия по лагерите от ГУЛаг и нощните визити на чекисти. Култът към 9 май бе превърнат в масова психоза, при която политически и военни ръководители, обществени и културни дейци сипят заплахи срещу съседни държави, заканват се, че „Можем да повторим!“ (похода до Берлин), разпространяват лъжи и фалшификации на всеизвестни факти, опитват се да пренапишат историята на бившите съветски републики и на страните от бившия соц. лагер по начин, изгоден за евразийския капан на кремълската хунта.

Каквито и да са спекулациите около 74-та годишнина от победата на антихитлеристката коалиция, демократичните държави, сред които са победените и разорени Германия и Япония, днес живеят в мир и благоденствие. Градят хармонични, устойчиво развиващи се общества. Помагат на бедните народи, дълго душени от авторитарни, диктаторски, комунистически или парасоциалистически режими.

Честит празник, жители на планетата Земя!

Поклон и вечна памет на героите и жертвите на Втората световна война!

Етикети: * * * * * * * * * *