Речта на кралицата

преди 3 години

Кралицата призова за единство. Ще се вслушат ли политиците и обикновените хора в нейните думи?

 „Аз лично предпочитам изпитаните рецепти, като да си говорим един на друг, да уважаваме различното мнение, да търсим път към единение, да открием това, което ни събира, и никога да не пропускаме голямата картина.

Кралица Елизабет Втора произнесе тези слова пред Женския институт в Сандрингам, но всички разбраха, че тя не се обръща към достопочтените дами, а към политиците в Британския парламент.

Според вече приетото законодателство, ако парламентът не направи нищо, след 22 дни Обединеното кралство ще се окажа извън ЕС без споразумение. Според много наблюдатели това би довело до хаос и до значително обедняване.

Какви мерки може да предприеме парламентът?

Възможно е да се откаже от Брекзит или поне да го отложи, като насрочи нов референдум или нови избори. Но това е крайно неприемлива опция за управляващото мнозинство. За апологетите на Брекзит отказът на правителство и парламент да приеме „волята на народа“ би разрушил вярата на избирателите в демократичната система.

Провеждането на извънредни избори плаши не само „брекзетарите“, но и тези консервативни политици, които искаха Великобритания да остане в ЕС. За първи път от десетилетия начело на опозиционната Лейбъристка партия стои представител на нейното радикално ляво крило. Той настоява за рязко вдигане на данъците за богатите, а вероятно и за средната класа. Но тъй като много лейбъристи гласуваха за напускане, позицията на Джеръми Корбън относно Брекзит е доста уклончива. Подобно на Тереза Мей, независимо дали приеме провеждането на втори референдум, или се откаже от него, действието му ще предизвика гнева на част от неговите съпартийци.

Възможно, но малко вероятно е през следващата седмица парламентът да приеме споразумението с ЕС в модифициран вид. Тереза Мей ще се опита да премахне т.нар. ирландска спирачка – гаранцията, дадена от Обединеното кралство, че не може да напусне Единния  пазар, докато не се намери решение как Брекзит да не доведе до контрол по границата с Ейре. Малцина вярват, че това изобщо е възможно. Което ще рече, че ЕС ще има възможност да не допусне Брекзит изобщо да се случи.

Парадоксът е, че всяко възможно споразумение е по-неизгодно от оставането на Обединеното кралство в ЕС. Обединеното кралство ще трябва да спазва правила, без да има глас в тяхното приемане. Но да се остане в ЕС, означава да не се зачете резултатът от референдума….

Изказването на кралицата е крайно необичайно за политическия живот в страната.

И все пак според проучванията над 60% от анкетираните подкрепят нейните думи.

Но всеки ги интерпретира посвоему.

За правителството те са призив споразумението, постигнато от Тереза Мей, да бъде прието.

За тези, които настояват за Брекзит, то е послание, че политиците трябва да се обединят…. около изразената воля на народа.

Ще успее ли кралицата да преодолее дълбокото обществено разделение, или самата тя ще стане негова жертва, ще разберем през следващите 62 дни. След 65 години на трона опитът ѝ със сигурност е безценен.

Но ще се вслушат ли политиците, а и обикновените хора в нейния призив за единство?

Етикети: *