Референдум за Альоша?

преди 1 година

Добра идея, но дали ни стиска да я приложим?

Марката СДС без ясни и символни политически действия едва или ще донесе антикомунистически гласове на ГЕРБ

Възможно ли е предизборната коалиция на ГЕРБ и СДС да прерасне в нещо по-трайно и по-смислено? Макар на пръв поглед да изглежда, че мастодонтът ГЕРБ няма какво да получи от минималистичната структура на СДС, това не е така. Просто защото

ГЕРБ е партия без идеология.

Или ако има някакво подобие на партийна идеология, тя се крепи на идеята за максимално усвояване на еврофондовете. Което прави ГЕРБ да прилича повече на фирма, отколкото на партия (и „Апартамент гейт“ е едно от доказателствата). Рано или късно фондовете за България ще бъдат затворени. Така че предизвестената смърт на партията-фирма е въпрос на време. Но този черен, краен сценарий би могъл да бъде избегнат, ако ГЕРБ своевременно се преформатира в класическа партия. С идеология. С по-шумни и по-конкретни фразеология и цели. С премерено позициониране в координатната система ляво-дясно и либерално-консервативно…

И тук стигаме до СДС – това, което при ГЕРБ липсва, при синята партия очевидно е в излишък – и това са идеите. Основната, спойващата идея на някогашната коалиция СДС беше антикомунизмът. Ще бъде логично да очакваме, че антикомунизмът ще се превърне в основно гориво и за новата коалиция ГЕРБ-СДС, ако тя се окаже достатъчно трайна. В този смисъл може да очакваме поредица от твърди жестове по посока към тоталитарното минало и наследство. Например да бъде доведена докрай една добра идея, която витае в Града на тепетата от есента на 2018. Оттогава кметът на пловдивския район „Централен“ Георги Стаменов настоява за дебат, който да реши съдбата на Паметника на незнайния съветски войник, известен като „Альоша“. Историята помни, че първоначалното намерение на „народната“ власт било там да бъде поставен паметник на Сталин. След няколко години дискусии и конкурси е решено, че няма да е паметник на болшевишкия вожд, а на съветския войник.

Възможно ли е предизборната коалиция на ГЕРБ и СДС да прерасне в нещо по-трайно и по-смислено?

Кметът Стаменов е наясно, че въпросът с паметниците е изключително деликатен. Има хора, които яростно го отричат, но и други, които поради своите политически пристрастия искат той да остане за вечни времена. „Демократичното решение е съдбата на „Альоша“ да се реши на местен референдум“, посочва Георги Стаменов. А този пловдивски казус би могъл да насърчи и Йорданка Фандъкова да направи нужното и да насрочи референдум за Паметника на съветската армия в центъра на София. Въобще паметниците на тоталитарните герои стърчат навсякъде из България – край язовир „Копринка“ се извисява 20-метров гранитен монумент на Георги Димитров, заповядал избиването на близо 30 000 души непосредствено след 9.09.1944 година; насред оръжейницата „Арсенал“ се извисява още по-внушителен паметник на Фридрих Енгелс; в съседното градче Крън пък се кипри многотонен бронзов монумент на сталинисткия агент, подводничаря Цвятко Радойнов.

Преди години в публичното пространство се беше родила една нелоша идея – северно от Крън, покрай пътя за връх Бузлуджа, да бъде създаден един своеобразен паноптикум на тоталитаризма, където да се съберат всички тоталитарни паметници от територията на България. Ето една цел, която би осмислила и оправдала съществуването на новата коалиция ГЕРБ-СДС.   

Етикети: *