Румен Радев готви прокремълско управление!

преди 1 година

Коренът на олигархичния модел винаги е бил един и същ - неразградените структури на някогашния тоталитарен режим. Атанасов ще бъде принуден напусне коалицията ДБ! Но вече ще е късно!

В бъдещия коалиционен кабинет, съставен с мандата на Сл. Трифонов, ще влязат ДБ, ДПС и Мая Манолова, която предложи Пеевски. Министрите в кабинета на ДПС ще бъдат под прикритие. При такъв сценарий най-вероятно на по-късен етап, под натиск от месните структури и актива на ДСБ, Ат. Атанасов ще бъде принуден на напусне коалицията ДБ!Но вече ще е късно! Това в голяма степен би обезсмислило всички постижения на прехода в България.Истина е, че не успяхме да изградим модерна демокрация.

Олигархичният модел засегна всички управления. Отвратителни практики, свързани със задкулисието избуяха още в зората на демокрацията. Станаха още по-нагли по времето на Тройната коалиция, а когато мнозинството, подкрепящо кабинета „Орешарски” избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС общественото недоволство изригна и всички демократи излязохме на улицата. ГЕРБ се оказа зависим от олигархичното задкулисие, особено когато парламентарното мнозинство зависеше от така наречените „Обединени патриоти“. Коренът на олигархичния модел винаги е бил един и същ – неразградените структури на някогашния тоталитарен режим. Неговата силова и икономическа номенклатура успя да оцелее и да присвои огромен обществен ресурс. Два фактора обаче движеха страната напред. Нежеланието на демократичната общност да сътрудничи публично с метастазите на БКП и поне формалният консенсус около западната ориентация на страната ни. Днес и двата фактора изглеждат обезличени!

Етикети: * * *