Защо България не е (като) Гърция?

преди 4 месеца

Очаквате ли МВнР да изпрати до Москва следната декларация:

Министерство на външните работи

„… Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на българската външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха българо-руските отношения през последните 150 години.
Изглежда, Русия не разбира, че България има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст би трябвало да се разглежда руското решение да се изгонят служители на българското посолство в Москва. Решението на Руското външно министерство за разлика от това на България, което беше базирано на специфични доказателства за нелегална и необичайна активност на руски официални лица и граждани в България, не беше базирано на каквито и да е доказателства.

Дори обратното, решението на руската страна е произволно и отмъстително. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи:
а) подкупването на държавни служители;
б) саботиране на нейната външна политика;
в) намеса във вътрешните ѝ работи.

България взе мерки, едва след като събра достатъчно доказателства за престъпната дейност на чужди дипломати, акредитирани в София. Нещо повече, България никога не се е е намесвала и не се е опитвала да се намеси в руските вътрешни дела. Очевидно е, че има някои руснаци – за щастие малко, които мислят, че могат да действат в България, без да уважават законите и регулациите на страната, и дори да отправят заплахи.
Приятелството между България и Русия диктува, че такава нагласа трябва да бъде изоставена, а не обратното.
Как вие оценявате опита да се наложи в България Движение „Русофили“, организация, създадена от тайните служби на Русия, чиято цел е да денационализира българския народ?
В заключение: По отношение на произволните мерки, взети от ръководството на Руското външно министерство, България ще отговори въздържано и трезво.“

Само че това е декларация не на българското, а на гръцкото МВнР – публикувам го с незначителни промени (навсякъде вместо Гърция пише България и вместо „Имперското православно палестинско общество“ – „Движение „Русофили“.)

Етикети: * * *