Агресорът извърши пиратски абордаж

преди 11 месеца

Репетиция на „малка победоносна война” като крик за падащ президентски рейтинг

Украинските военноморски сили са вдигнати по тревога и изведени в открито море. Президентът Порошенко отправи предложение към Върховната Рада да обяви военно положение, след като руски специални сили превзеха два украински военни катера и един буксир. Шестима украински моряци са ранени, като двама са в тежко състояние.

Пресцентърът на украинските ВМС съобщи, че агресията срещу украинските кораби е извършена извън териториалните води на анексирания от Руската федерация Крим.

НАТО разпространи изявление, че изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително и корабоплаването в териториалните й води, като призова двете страни към сдържаност и деескалация на напрежението.

Федералната служба за сигурност (КГБ) на Руската федерация от своя страна заяви, че руските сили са реагирали след „незаконни действия в руски териториални води“ и нарушаване на „руската граница“. Към конфликтната зона са изпратени ударни хеликоптери Ка-25, по тревога са вдигнати бойни самолети и Русия затвори Керченския пролив, като… прегради фарватера под Керченския мост с търговски кораб за насипни товари.

Вчера руският граничен кораб „Дон” извърши таран срещу украинския рейдов буксир „Яни Капу“, който съвместно с бронираните артилерийски катери“Бердянск“ и „Никопол“ плаваше от Одеса към Мариупол. На украинския кораб бяха нанесени повреди.
„За пореден път Русия демонстрира агресивната си същност и пълното незачитане на международното право”, заяви командването на украинските ВМС, които ще се обърнат за арбитраж към европейски институции.Украинското Министерство на външните работи нарече действията на руските морски власти „нарушение на Устава и на Конвенцията на ООН за морското право”.
Енергичните, съгласувани и доста рисковани действия на руските военни и морски институции говорят за предварителен план, за отрепетирано и очаквано възмущение.

Далеч преди инцидента Украйна многократно алармира, че РФ възпрепятства свободното корабоплаване в Черно и в Азовско море. Украинското правителство изпрати посочените бронирани катери «Бердянск» и «Никопол», за да усили скромната си флотилия в Азовско море.

Близо година и половина Москва играе по нервите на Киев, като задържа и прави дребнави проверки на търговските кораби, плаващи от или към украинските пристанища Мариупол и Бердянск. Корабособствениците са принуждавани да плащат на РФ драконовски такси от 15 000 до 50 000 долара за преминаването си през Керченския пролив. Целта засега е постигната: обемът на стоките, разтоварвани в двете украински пристанища, е паднал два пъти. С други думи, Русия извършва необявена икономическа блокада на азовските украински пристанища, откъдето потегля продукцията на най-големите металургични предприятия в Украйна. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че руските провокации в Азовско море предизвикват сериозна загриженост в Северноатлантическия съюз.

Защо го правят?

За да задушат икономически Украйна, след като агресията им срещна нарастващ отпор и се превърна в позиционна война между диверсионни групи и артилерийски подразделения.

За да пренесат тежестта на натиска срещу Украйна от Донецк и Луганск към Азовско море, където усилиха военноморската си групировка, зачестиха с провокации и отправят заплахи да денонсират договора от 2003 г., според който Азовско море е смятано за вътрешни води на Украйна и РФ. След което отново да решават въпросите от позиция на силата. Договорът, подписан през 2003 г. от президентите Вл. Путин и Леонид Кучма предвижда свободно плаване за всички морски съдове под руски и украински флаг по цялата акватория на Азовско море.

Пет години след началото на украинския Майдан режимът в Москва е по-изолиран от всякога, дискредитиран юридически и морално, подложен на все по-строги санкции, с нулев икономически растеж и спадащ рейтинг на държавния глава. От 84 % след изборите през март днес популярността на Вл. Путин пада под 45 % след смъртоносната пенсионна„реформа” и яростното й отхвърляне от руското общество. Една „малка успешна военна операция” би върнала възторга и надеждите на изнервените почитатели на др. Путин.

Но тъжната съдба на Крим след незаконното присъединяване към „майчица” Русия и мощният отпор на водещите държави от НАТО и ЕС принуждават кремълските стратези все по-внимателно да мерят стъпките си и с нарастваща тревога да се взират в бързо изтичащото време в пясъчния часовник със зловещата емблема от череп и кръстосани кости.

Етикети: