Русия приземява нашата бойна авиация! Радев мълчи.

преди 2 седмици

Николай Ненчев продължава да е подсъдим, защото е нарушил интересите на РСК МиГ.

Новото разследване на „Фактор“ по проблема с ремонта на бойните ни изтребители в Русия по недвусмислен начин показва, че старата практика на зависимост и контрол, в които Русия се опитва да въвлече военната ни авиация, не само не е престанала, но и стига до крайности, поставящи в риск националните ни отбранителни способности. Всъщност, ако не бяхме член на НАТО, при това състояние на неремонтираните ни самолети практически Русия щеше да приземи българската изтребителна авиация. И ако към днешна дата не действаше еърполисингът, който успяхме да договорим в моя мандат в МО и срещу който бурно реагираха сегашният президент и цялата гвардия на хибридчиците на Кремъл у нас, сега България щеше да е беззащитна мишена по въздух.„Фактор“ описва как договорите за ремонт на самолетите ни в руската РСК „МиГ“ не се изпълняват и се бавят фатално, при положение, че са заплатени авансово.

Стотици милиони – парите на данъкоплатците, са хвърлени на вятъра! От справката е очевидно, че както обикновено, Русия не изпълнява ангажиментите си по подписаните договори с България, макар че според документите всичко е заплатено в цялост! Това е десетилетна практика в отношенията на подчинение между България и Русия. Само два бяха начините да се прекрати тази порочна практика в българската отбранителна политика. Първият беше да придобием ново, съвместимо с натовските стандарти оръжие, каквито ще са новите изтребители F-16. Вторият беше да скъсаме с подчинението ни на руския военнопромишлен комплекс, като пренасочим ремонтите на самолетите ни в партньорска Полша, където ремонтите бяха доказано по-бързи, по-качествени и по-евтини. И двата стратегически подхода, обслужващи евроатлантическа България, бяха отстоявани от мен и от тогавашното правителство. Поради тази причина като министър на отбраната отказах да сътруднича и прекъснах възможностите за нов договор с руската компания, за да защитя българския национален интерес.

В резултат от тази политика ми беше повдигнато обвинение, че съм накърнил интересите на руската компания РСК „МиГ“. И то не от руската, а от българската прокуратура! Вече повече от пет години съм подсъдим за тази си дързост! А българската прокуратура настоява за над осемгодишна ефективна присъда, за да преосмисля ценностната си система! Сега, през 2021 г., това вече звучи абсурдно – аз да преосмислям ценностите си в килия, докато Путинова Русия поставя на колене бойната ни авиация! Времената се променят и вместо да продължаваме да търпим унизителните за нас действия на Русия и да й поднасяме дарове, свързани със сигурността и с бюджета ни, трябва да засилим държавата си, като я направим по-малко уязвима за планираните руски атаки и пробиви. Като силен член на ЕС и на НАТО България има голям шанс да изиграе централна роля в заздравяването на отношенията и обединението на Балканите и да остане стабилен и стратегически партньор в силен източен фланг на НАТО. Това са двата важни бъдещи процеса, които ще направят държавата ни по-устойчива, защитена и просперираща в рамките на демократичните съюзи.

Подобна перспектива обаче ужасява Путинова Русия (а и другите азиатски стратегии за пробив в Европа чрез България). Затова тя активизира цялата си държавна машина, за да саботира и откъсне България от тези процеси, като я пробие в отбраната, намесвайки се отново във вътрешната ни политика и превземайки управлението и институциите в държавата със свои поставени партии. Усилията им да бъдем откъснати от ЕС и върнати в новата-стара Евразия са огромни, но това не означава, че ще се огънем под натиска им. Напротив, сега повече отвсякога е необходимо да изграждаме решителни мнозинства за отпор срещу руските пробиви в България, на Балканите и в ЕС. В тази битка европейска и атлантическа България има силни съюзници в лицето на промяната в САЩ. Ето и моите въпроси: Можем да питаме:

1. Парите са платени изцяло. Това се вижда от отговора до Фактор по ЗДОИ.

2. По 4 договора срокът е изтекъл, като по два е бил удължаван и пак е изтекъл. Само че изпълнението продължава. А процентът е променлив.

3. Щом продължава изпълнението, значи не са изпълнени. Независимо от изтичането на срока.

4. Искани са неустойки. От медиите се разбра още септември.

5. Процентът е променлив. Да го кажат какъв е. Това значи от 0 до 100. Ако не го кажат, значи има основание да бъде прикривано.

6. Защо така е постъпено – да се плаща всичко, а после да чакаме ремонта. Защо още в началото не е защитен българският интерес?

7. А сега как се защитава българският интерес? Какво е направено от наша страна? Какви неустойки са поискани?

8. Как това неизпълнение се отразява на готовността на българската бойна авиация да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО?

Етикети: *