Русия ще подкрепи нов Кадафи начело на Либия

преди 2 години

Синът на Кадафи Саиф ал Ислам има подкрепата на определени племена в Либия и трябва да бъде част от цялостния политически процес, каза руският зам. министър на външните работи

Русия заяви, че подкрепя политическата роля на сина на сваления през 2011 г. либийски диктатор Муамар Кадафи –  46-годишният Сейф ал Ислам, който иска да се кандидатира за президент на богатата на петрол северноафриканска държава, съобщиха Bloomberg и РИА „Новости”.

„Нашата позиция е, че никой не трябва да бъде изолиран и изключен от конструктивна политическа роля“, заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов. Синът на Кадафи „Саиф ал Ислам има подкрепата на определени племена в ибия и всичко това трябва да бъде част от цялостния политически процес“, каза той.

Сейф ал Ислам. Снимка Egypt today

Москва е отворена за политическото участие на Сeиф ал Ислам, съобщи Bloomberg миналата седмица, след като в началото на декември стана ясно,че представител на Сейф-ал Ислам се е срещал с руския зам.-външен министър Михаил Богданов, на когото е предал писмо до Путин.  В посланието си до руския лидер синът на Кадафи е изложил своите виждания за ситуацията в страната и е помолил за политическа подкрепа да стане президент на Либия,.

В резултат на гражданската война в Либия страната е разделена практически на две. Източната част с център град Тобрук е под властта на избран от населението парламент, а западната с център Триполи е под властта на правителство на националното съгласие, сформирано с подкрепата на ООН и Запада.

Миналата година Русия смени стратегията си в Либия от подкрепата само на силния човек в момента Халифа Хафтар,  който контролира по-голямата част от производството на петрол на изток, и започна диалог с всички съперничещи си силови центрове в разрушената държава.

Русия, която има тесни връзки с режима на Муамар Кадафи до свалянето му през 2011 г., поддържа контакти с всички страни в Либия, каза Богданов, който е пратеник на президента Владимир Путинза Близкия изток. „Ние подкрепяме всички.“

Източникът на Bloomberg обаче твърди, че Русия засега не е взела решение дали да подкрепи политическите амбиции на Сейф ал-Ислам и още не е избрала своя фаворит за президент на Либия.Тесни връзки с Москва има както командващият Либийската национална армия фелдмаршал Халиф Хафтар, така и подкрепяния от ООН премиер на правителството на националното единство Фейза ал Сарадж. Очаква се двамата да участват в президентската надпревара.

Русия подкрепя всички участници в либийския политически процес, каза зам.министър Богданов пред РИА „Новости”- Ние смятаме, че никой не трябва да бъде изключен от конструктивния политически процес и поради това поддържаме контакти с всички групи, които са на територията на Либия – на запад, изток и на юг, уточни Богданов.

Синът на Кадафи може да се яви на национални избори за президент, които ООН планира да проведе през следващата година. Предвижданите за средата на тази година не се състояха, а още през декември 2017 г. Сейф ал Ислам обяви кандидатурата си.

По време на гражданската война синът на Кадафи беше пленен от въстаниците и предаден на съд, където бе признат за виновен в потушаването на безредиците през 2011 г. и осъден на смърт.В средата на 2017 г. обаче той беше освободен заради амнистия. 

Етикети: * * *