Руска диверсионна подводница отне живота на 14 военни моряци

преди 1 година

Най-вероятно руските подводни диверсанти са шпионирали или са водили свое паралелно обучение във връзка с ежегодните учения на силите за борба с подводници на НАТО Dynamic Mangoose в териториалните води на Норвегия.

Русия между „Курск“ и „Лошарик“

Руската подводница вероятно е шпионирала учението на НАТО Dynamic Mangoose

На 1 юли след пожар в атомната дълбоководна станция АС-12 „Лошарик“ са загинали 14 офицери, сред които двама герои на Русия и 7 (седем!) капитани първи ранг.

„Лошарик“ е диверсионна миниподводница, предназначена да унищожава дълбоководни кабели, което при световен военен конфликт би довело до глобално ликвидиране на интернет.

Епохата на В. В. Путин започна с трагичната гибел на 118-те подводничари от атомния подводен ракетен крайцер „Курск” на 2 август 2000 г. И с потресаващите думи на новоизбрания руски президент: „Ами тя потъна („Она утонула…”).

През август 2003 г. катастрофира и атомната подводница К-159, като отнесе живота на 9 моряци. През ноември 2008 г. след произшествие на ядрената подводница „Нерпа“ в Японско море загинаха 20 военни моряци. А вчера в „Лошарик“ намериха смъртта си 14 души, предимно старши офицери.

Путин обясни, че това било „голяма загуба за военния флот и за цялата армия“. В крайна сметка целта на всяка въоръжена сила и на всеки военен е да извърши повече убийства. Масови убийства. Но остава в сила нюансът, формулиран още от Клаузевиц, че „войната е продължение на политиката с други средства”. А политиката на Путин съществено се различава от политиката на западните страни, които са основен противник на руските въоръжени сили.

Днес на Земята съществуват само три държави, чиито първи ръководители разказват с въодушевление как щели да изпепелят други страни: Руската федерация, Северна Корея и Иран. Когато Путин демонстрира пред човечеството анимационно филмче за унищожаването на Флорида, неговите депутати, министри и други слуги се радват и ръкопляскат.

Когато от подводницата „Великий Новгород“ в Каспийско море изстрелват крилати ракети „Калибър“ срещу Сирия, мнозина се чувстват щастливи и безброй пъти се кефят на телевизионните репортажи за масовите убийства на хора в далечна страна, която не ни е сторила нищо лошо. А Путин с намигване обяснява, че толкова полезна тренировка за екипажите не би могла да се състои в рамките на обикновено учение.

От гледна точка на „гнилия либерализъм“, погребан от Путин, всяко човешко същество има право на живот. Поради това като недоубит и „гнил либерал“ моя милост изпитва съчувствие към загиналите 14 руски офицери и поднася съболезнования на близките им.

Що се отнася до загубите на руския военен флот и на руската армия като цяло, не мога да не изпитвам удовлетворение. Защото не се знае кога точно Илон Мъск ще успее да осигури планетата с глобален Уай-Фай, но че във всеки момент Путин може да изпадне в пореден пристъп на безумие и да нареди на героичните си „лошарчета” да прегризат океанските подводни кабели и да „решат проблема” със световния интернет, няма никакво съмнение.

Във войната, която Путин води срещу свободата, прогреса, демокрацията и либералните ценности, досега бяха дадени десетки и стотици хиляди жертви. Сред тях в графата „загуби” попаднаха инструменти и дребни винтчета от оръжията на Путин. Трагично загиналите офицери от  АС-12 „Лошарик“ се наредиха в тъжния списък на този инструментариум.

Баретата и писма на матроса от „Курск“ Иля Налетов
Снимка Радио „Свобода“.

Очевидци са видели изплавалата подводница със загиналите морски офицери

Рибари в Баренцово море са видели аварийно изплавала подводница, върху чиято горна палуба тревожно са сновали голям брой хора. Подводницата е влязла в един от множеството заливи, където веднага са пристигнали военен кораб и два влекача. Съпровождана от надводните кораби, подводницата се е отправила към Оления Губа, недалеч от Александровск, където е разположена база на руски подводници от Северния флот.

Във военноморската болница в гр. Североморск са били докарани 4-5 души, оцелели след произшествието. По предварителни данни те са получили дихателно натравяне и контузии.

Според в. „Комерсант“ изплавалата атомна подводница е „Подмосковие“, която през 2016 г. е преоборудвана като база-носач на свръхмалки подводници, наричани ГАС. Предполага се, че на един от тези свръхмалки подводни апарати е избухнал опасният пожар, отнел живота на 14 човека.

Загиналите офицери са служили в секретно поделение 45 707, базирано в петербургското предградие Петерхоф и подчинено на Главното управление за дълбоководни изследвания към Министерството на отбраната. В състава на секретното поделение влизат отряд хидронавти (подводни диверсанти) и лаборатория. Хидронавтите се обучават и действат със свръхмалките подводници.

Най-вероятно руските подводни диверсанти са шпионирали или са водили свое паралелно обучение във връзка с ежегодните  учения на силите за борба с подводници на НАТО Dynamic Mangoose в териториалните води на Норвегия. В учението участват бойни кораби и подводници, патрулни и самолети за борба с подводници на Великобритания, Германия, Испания, Канада, Норвегия, Полша, САЩ, Турция и Франция.

Alexander Bumb:

Интересно какво са могли да правят на „Лошарик” седмина капитани първи ранг, като се знае, че подводницата е предназначена за диверсионни специални операции? Тази „станция” бе строена 15 години и е единствена по рода си.

Ел Мюрид:

Масовата гибел на хора, които явно не са новобранци, говори за две неща. Първо, спасителните средства или са били неизправни, или недостъпни за повечето офицери.

Второ, самата авария вероятно е имала краткосрочен и интензивен характер. Тоест избухнал е взрив. Първоначално руският Северен флот е изпратил съобщение до норвежките съседи, че на руска подводница е избухнал газ. Съобщението е имало целта да предотврати вдигане по тревога на норвежки спасителни и други военноморски средства от опасения за влошаване на радиационната обстановка в района.

Малко по-късно Министерството на отбраната официално отрича изпращането на подобно съобщение. Руските военни обикновено лъжат, когато няма официална правителствена позиция по сложен проблем.

Очевидно ще бъде формирана комисия, назначена да забатачи и да разтегли разследването на истинските причини за аварията. Докато дойде друга катастрофа с човешки жертви, която да засенчи сегашната.

Във филма „К-19”, съвместна продукция на Великобритания, Германия, Канада и САЩ от 2002 г., Харисън Форд изигра блестяща роля като командир на съветска атомна подводница, който рискува живота на екипажа си, за да спаси света от ракетно-ядрена война

„Мастер пера“:

Преди няколко седмици новоназначеният командващ Северния флот адмирал Евменов обяви, че „военният подводен флот отново изучава океанските дълбини, както беше по съветско време”. Програмното му изявление бе помрачено от трагедията, разиграла се в Баренцово море и придобила политически оттенък.

Ivan N Ivanov:

Ако отворите картата на подводните кабели в интернет, ще забележите, че огромната им част е прокарана по дъното на Тихия и на Атлантическия океан на дълбочина 3-4 км. Точно такава е работната дълбочина на атомохода „Лошарик”. Смятате ли, че е случайно?

Роман Арбитман:

Съчувствам на семействата на загиналите. И се питам с какво би трябвало да се занимава диверсионна подводница със смешното име „Лошарик“ (жирафче от съветски анимационен филм от 1971 г., съставено от топчици за жонглиране, което, обидено от неуважението на други циркови животни, се разпада на съставните си части). Четох, че със започването на военен конфликт трябвало да реже подводните кабели на вероятния противник и да разстройва свръзочната му система, включително и по интернет.

А кой е вероятният противник на Русия? И защо моята страна продължава да се готви за Трета световна война? По времето на СССР подобни кошмари бяха подчинени на идеята за глобалното противопоставяне на двете световни системи. Но нали днес ужким строим капитализъм? Какво имаме да делим с Америка и със Запада? За какъв дявол планираме ракетни удари по Флорида и се готвим да вършим пакости край бреговете на Норвегия? Може би нашият чутовен лидер знае отговорите на подобни въпроси, защото аз ги нямам.

Юрий Саприкин:

Зловещи паралели се появиха през последните дни: хора гинат под вода в Иркутск; хора гинат под вода в Североморск; на дълбоководен апарат става авария, точно когато по екраните пускат поредния филм за „Курск“, а подводницата, която е трябвало да носи подводния апарат, се казва „Белгород“.

Лиора-Габриел Лурие:

През 2013 г. заплатите на военните хидронавти бяха вдигнати до 600 000 рубли. За Русия това е доста висока заплата, каквато наемниците в Сирия не са и сънували.

През 2000 г. плаках за трагичната съдба на капитан-лейтенант Колесников от „Курск“, в чиято снимка разпознах симпатичния млад мъж, когото срещнах случайно в едно от междуградските влакчета до Петерхоф.  

Днес няма да заплача.

След като руските власти се убедиха, че филмът на Люк Бесон „Курск“ не казва нищо ново и нищо интересно за съдбата на подводницата, бе разрешена прожекцията му в киномрежата

Александра Гармажапова:

Преди всеки инцидент бе възприеман като катастрофа, а днес не успяваш да се отърсиш от една трагедия и те връхлита следващата.

Само през последния месец преживяхме:

– наводнение в Иркутска област с 18 загинали;
– твърдо кацане на самолет в Бурятия с двама загинали;
– пожар на дълбоководна диверсионна станция в Баренцово море с 14 загинали.

Почти забравихме за пожара в кемеровската „Зимна вишна“, за взрива на газ в Магнитогорск, за катастрофата на Sukhoi Superjet и др.

Andrei Samartsev

Преди ден-два съвсем случайно попаднах в подводничарски форум, където ветерани и действащи военни моряци споделят истини и впечатления за сегашното състояние на руския подводен флот.

Бях потресен от ужасяващия непрофесионализъм, от липсата на нормална подготовка, от постоянната претовареност на хората, от фиктивните проверки заради „чавката”, от фактическата невъзможност да изпълниш изискванията на безумен брой инструкции, в които са смесени истински важни неща с ненужни глупотевини.

Положението е същото като във всяка институция на „путинска” Русия – разпад и и деградация.

Етикети: * * * * * *