Руски военни моряци съдят началството за командировъчни пари от Сирия

преди 6 месеца

Матроси и старшини от три бойни кораба на Черноморския руски флот търсят правата си по съдебен път, като настояват да им бъдат изплатени командировъчни пари за времето, когато са участвали в операции около бреговете на Сирия.

Командировка или агресия срещу сирийския народ?

Руски бойни кораби край бреговете на Сирия
Снимка vashinovosty.mediasole.ru

Матроси и старшини от три бойни кораба на Черноморския руски флот търсят правата си по съдебен път, като настояват да им бъдат изплатени командировъчни пари за времето, когато са участвали в операции около бреговете на Сирия.

Става дума за 200 000−300 000 рубли на човек. Засега съдът се позовава на заповед на министъра на отбраната на РФ от 2011 г., според която задграничният поход на боен кораб не се смята за командировка и екипажите нямат право на дневни пари.

До момента Севастополският гарнизонен съд е отклонил административния иск на 27 военни моряци за изплащане на командировъчни пари за пребиваването им в сирийски териториални води и в крайбрежната зона от Средиземно море. Адвокатът на ищците Александър Федорченко твърди, че дневните командировъчни средства за офицер възлизат на 62 долара, а за матроса и старшината — по 43 дол. След като бъдат извадени средствата за храна, офицерите би трябвало да получат по 18,6 дол., а останалите членове на екипажите – по 12,9 дол. за ден пребиваване в зоната на бойни действия.

Първоначално военните моряци са подписали рапорти до командирите на дивизиони и бригади и след отказ са се обърнали към гарнизонния военен съд. Командирите отказват да съобщят от кои кораби са недоволните, но засега е известно, че част от завелите съдебни искове са матроси и старшини от миночистача  „Ковровец“.

Адвокатът на моряците смята, че те имат право на дневни пари, което е посочено в постановление на Министерския съвет на РФ, след като през периода 2016-2018 г. „са изпълнявали специални задачи“ в акваторията около Сирия. Представители на командването и финансови експерти от щаба на Черноморския флот са заявили в съда, че „изпълнението на задачи в състава на екипажа не е командировка„, а на моряците се полагат не дневни пари, а „месечна добавка за изпълнение на мирновременни задачи, непосредствено свързани с риск за живота и здравето„, които вече били изплатени.

Александър Федорченко уточнява, че подобни искове са били подадени от други бойни кораби, но също са получили отказ. „Някои съдилища излизат с обяснение, че корабът е част от територията на РФ,  поради което екипажите нямат право на командировъчни. Но летците, чиито самолети също са територия на РФ, получават подобни плащания“, възразява адвокатът.

Ал. Федорченко информира, че е подготвена апелативна жалба срещу решението на съда на първа инстанция, която ще бъде предадена в Севернокавказкия окръжен военен съд.

EurAsiaDaily

Етикети: * * *