Руските монополи ни грабят със съучастието на властта

преди 1 година

„Не се ли освободим от хватката на руските енергийни империалисти, за никакво европейско бъдеще, за замогване и благоденствие на България не може да става дума!”

На 22 ноември Атлантическият съвет на България организира  в сградата на Европейската комисия в София дискусия на тема:  „Енергийната независимост на България – важен фактор за повишаване на енергийната сигурност на Европейския съюз.“Енергийни експерти, политически лидери, дипломати и обществени дейци изразиха становища и направиха предложения, които не се чуват никъде  другаде. На форума присъстваха посланиците на Чешката Република и на Украйна.

Енергийният експерт Васко Начев прогнозира, че цената на нефта скоро ще се върне на равнище, към което се стремят големите играчи на световните пазари. Няма да се повтори чудото от 2016 година, когато цената на барел спадна под 30 долара. Не е повод за гордост,че  акцизът на горивата у нас е най-ниският в целия ЕС . След началото на протестите от 6 ноември станахме свидетели на изкуствено понижаване на цените, което е конюнктурно и краткотрайно. Въпросите си как и защо става това, следва да отправим към рафинерията-монополист.

Илиян Василев, енергиен експерт и посланик в Русия от 2000 до 2006 г. разкри механизмите, чрез които „Лукойл” манипулира цените, мами държавата и извлича свръхпечалби, без да заплаща дори стотинка данък. Уралският нефт, пристигащ от Новоросийск в Бургас, не минава през Босфора и не е натоварен с високи транспортни разходи. Ниското му качество и високият процент сяра оскъпяват рафинирането му, но в Нефтохим по заповед на руския премиер Медведев  от 2014 г. (след началото на агресията срещу Украйна)  преработват само уралскси нефт.

„Лукойл” изпълнява руско политическо решение

отчита високи производствени разходи, прави уж огромни инвестиции и накрая излиза, че работи на загуба. Само за доброто на българския народ. Всъщност руският монополист прилага мафиотски данъчни хватки и двойни стандарти, които българската държава чрез НАП, ДАНС, МВР и други финансови и прави институции би могла да разобличи и пресече, но… 

Няма политическа воля и държавническа решителност правителството да отстоява националните ни интереси. НАП би могла да извърши прецизен одит или да поиска съдействие от европейски финансови институции, а не сляпо да се доверява на стъкмистиките на руските счетоводители. След като декларира официални инвестиции в производството за 1,5 млрд. долара, „Лукойл” тръби, че смята да вложи още 1 млрд. за 2020 г., като напомня, че е най-големият данъкоплатец в България с 32 млрд. лв данъци. Но отчисленията за ДДС и за акцизи са плащания за правото на монополиста да работи на българския пазар, да внася, преработва и да продава горива на българското население. Те не са дарение или данък върху монополните печалби на „Лукойл”, изтъкна Илиян Василев.

Още през 2014 – 2015 г. бе повдигнаг въпросът какво следва да направи държавата, за да лиши „Лукойл” от правото да се разпорежда с данъчните и акцизните складове, които стоят в основата на монополното му господство.

До днес не е направено нищо.

Доклади на експерти и сигнали на ощетени бизнесмени са изпращани постоянно до български държавни институции, но досега няма адекватна политическа или икономическа реакция.

Георги Георгиев, юрист, блогър и член на Атлантическия съвет на България, направи ярко и задълбочено изказване, което ще публикуваме отделно.

Симо Симов, говорител на Националното сдружение на търговците и производителите на горива, сподели тревогата си от приетия лобистки Закон за административното регулиране на нефта и нефтопродуктите, който ще удари близо 400 малки български фирми. Този закон развързва още повече ръцета на „Лукойл” и на няколко големи компании, като ликвидира конкуренцията и измита малките фирми от пазара.

Красимир Маринов, бивш ръководител на държавна фирма за търсене и проучване на природен газ, напомни, че заедно с колеги от енергийния бранш е настоявал категорично

„Нефтохим” да не бъде продаван на руския бизнес, но не е бил чут от тогавашния премиер Иван Костов и от икономическите му прислужници.

Той припомни, че КТБ беше ударена, след като Цветан Василев отказва да финансира „Южен поток”. Но в България остават някакви 800 млн. евро,за  които руските „инвеститори” питат вече няколко пъти.

Съпредседателят на АСБ Димитрин Вичев обобщи хода на дискусията, като припомни, че за да може „Лукойл” да заеме монополни позиции на нашия пазар, последователно са били нарушени основни принципи на конкурентната пазарна икономика. От 80 до 92 % от данъчните и акцизни складове се държат от„Лукойл”. При липсата на политическа воля монополистът ще удържи и ще разширява икономическата си мощ, ще сваля и качва правителства, още по-безмилостно ще диктува цени и политики. Европейската комисия неколкократно подава ръка на българското правителство за изработването на антимонополно законодателство и за приемане на енергични мерки, но управляващите партии, правителства и парламенти са отказвали да поемат тази ръка.

Пламен Николов, бизнесмен и член на АСБ,сподели как преди години е бил зачеркнат от списъка на доставчици за „Лукойл” след като е отхвърлил предложението им да регистрира офшорна фирма, която да бъде използвана за незаконно укриване и репатриране на печалби. Той предложи Атлантическият съвет да инициира пред Европейската комисия проверка или мониторинг на злоупотребата с монополно положение на „Лукойл – България” и на неговите клонинги. Екип от финансови специалисти би могъл да анализира официално обявените счетоводни политики на „Лукойл” и да разкрие бандитската практика на монополиста, подкрепян и дундуркан от всички български правителства.

„Турски поток” всъщност е „Южен поток-лайт”, резюмира Илиян Василев, като обясни замисъла на Газпром от 2020 г. да прекрати договора си с България. Договор, чиято крайна дата е 2030 година. Така руският монополист ще удари българската държава с около 1,3 млрд. лева. Прекратяването на договора идва като следствие от политическото решение на Русия да прекрати транзитирането на газ през Украйна. „Отговорното” българско правителство е подписало клауза, в която наивно се съгласява

при евентуални спорове арбитражът по договора да се гледа в… Търговско-промишлената палата в Москва.

Досетете се какъв ще бъде резултатът.

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков посочи друг „шедьовър” на държавническа далновидност от страна на български политици и чиновници: след разследването на ЕК срещу анти-европейската политика и практика на Газпром само българската страна не е поискала финансови санкции срещу руския гигант. За разлика от Полша и балтийските държави, които са настояли Газпром да заплати за нарушенията на европейското законодателство и след това да бъдат правени опити за подписване на нови договори.

Възторгът на някои политици и газови „експерти” от поредния старт на „Турски поток” към границите на страната ни е малко прибързан. След сигнала на евродепутата Светослав Малинов и намесата на ЕК, кремълският газов реваншист ще трябва да се пребори с юристите и енергийните експерти на Европейския съюз, за да докаже чистите намерения и съответствията си с европейските закони.

Икономистът Красен Станчев обърна внимание на пропуснатите възможности и на нежеланието на български правителства да преговарят с европейските институции за по-изгодни условия и за специален статут на т. нар. американски централи. В които отдавна няма американци, но от чиято работа зависят животът и поминъкът на близо 62 000 наши съграждани.Още по-странно изглежда пасивността на държавата при положение, че ТЕЦ „Марица Изток-3” е най-модерната топлоелектрическа централа в цяла Източна Европа.

„АЕЦ„Белене” не е предвидена някога да бъде изградена. Тя е предвидена да бъде строена до безкрайност”,

прогнозира Красен Станчев.  Заради тази руско-българо-разбойническа афера от 1998 година насам перманентно са разгръщат пропагандни медийни и политически кампании срещу „американските” централи, които всъщност образуват енергийното сърце на страната. И които ще бъдат принесени в жертва, ако опасният експеримент АЕЦ-”Белене” бъде осъществен.

Ядреният физик Георги Касчиев подчерта, че разходите в ядрената енергетика далеч не се изчерпват само с горивото и с отпадъците от процеса.  Русия е монополист в поддръжката, ремонтите и всички инженерни, експлоатационни и други дейности в АЕЦ-„Козлодуй” (всеки ремонт на централата струва около 300 млн. лв). Резервни части и елементи, даже най-дребните детайли се поръчват, произвеждат и доставят от Русия.  В момента АЕЦ дава около 33-34 % от електрическата енергия на страната ни. Ако бъде построена АЕЦ-„Белене”, 55-56 %от енергията ни ще зависи от Руската федерация. Това ще я направи монопполист!   Затова и икономически, и политически изграждането на АЕЦ-”Белене” противоречи на националните ни интереси.

След като ЕК пресече опита на правителството и на руския измамник Росатом зад гърба на ЕС да започнат изграждането на АЕЦ-”Белене”, проектът ще бъде гледан под лупа от европейските институции. Ще минат близо пет години за съгласуване и предоговаряне. Ето защо е необходимо българската държава да положи повече усилия за спасяване на действащите топлоелектрически централи. В условията на силно влошената среда за сигурност ядрените централи да станат лесен обект на терористични атаки, докато ТЕЦ-овете от Маришкия басейн остават надежден източник и стабилен резерв за енергийната и националната сигурност на страната ни.

Изводът на дискусията бе формулиран в изказванията на повечето от участниците:

„Не се ли освободим от хватката на руските енергийни империалисти, за никакво европейско бъдеще, за замогване и благоденствие на България не може да става дума!”


Етикети: