Руските власти тестват нов закон върху опозиционери, пише „Ведомости“

преди 2 години

В Русия вървят упорити, последователни опити да бъдат сплашени младите хора, да бъдат лишени от интерес към публична дейност и тя да се забрани под страх от затвор, от провал на кариерата или живота,

Москва, БТА

Първото в Русия дело за въвличане на непълнолетен в неразрешена публична проява е образувано в Калининград, информира „Ведомости“. Протокол по съответния член от административния кодекс е съставен срещу 18-годишния Иван Лузин, организирал неразрешен протест с участието на двама непълнолетни. Процесът се очаква на 25 февруари.

Младежът и двете непълнолетни момичета са доброволци от щаба на опозиционера Алексей Навални – по този начин властите искат да тестват действието на новия закон, пояснява вестникът.
Поправките в административния кодекс, въвели наказание за въвличане на непълнолетни в неразрешени прояви – от глоби в размер на 30 до 50 хиляди рубли и до 15 денонощия арест, бяха приети през декември по инициатива на депутати от Държавната Дума, след като в протестите на Навални започнаха да се включват много тинейджъри, напомня „Ведомости“.

Новият член вече е в сила и властите имат възможност да сондират почвата – да видят как ще бъде прилаган в съдилищата, коментира юристът Алексей Глухов, чиято кантора „Апология на 
протеста“ осигурява защитата на Лузин. 
„Местните силови дейци са съставили протокола най-вероятно от ентусиазъм. Задържането на един пълнолетен и двама непълнолетни явно е подходяща ситуация“, казва Глухов. Леонид Волков, съмишленик на Навални, уверява, че щабът подпомага защитата на своите доброволци: „Това ще е важен прецедент. Ще гледаме как „доказват“, че непълнолетните са били „въвличани“ в акцията“.

„В Русия вървят упорити и последователни опити да бъдат сплашени младите хора, да бъдат лишени от интерес към публична дейност и тя им да се забрани под страх от затвор, от провал на кариерата или живота“, отбелязва правозащитникът Николай Сванидзе. „Това явно е обща директива отгоре. Властите се страхуват (от младежта, б. ред.), защото хората от по-възрастните групи не са толкова склонни към дейност, по-податливи са на уговаряне, те гледат телевизия и се поддават на пропаганда“, обяснява той.

Според Сванидзе младото поколение в Русия не е настроено толкова лоялно към властта, защото социалните асансьори не работят, младите хора не виждат интересни перспективи за себе си, а това ги кара да мислят за своето бъдеще и за сегашните събития в страната. Властите в Калининград, образували делото срещу Лузин, „искат да блеснат пред федералния център“ и вероятно не са очаквали толкова силен отзвук от случая, смята правозащитникът.

Блогърът Навални може да изгуби основната част от привържениците си, прогнозира във връзка с делото руското издание „Лайф“. Според него щабът на опозиционера, „без да се замисля, хвърля (тинейджъри) под палките на ОМОН“ – полицейските специални сили, обещава им „абсолютно цинично и лъжливо“ да издейства за тях „многохилядни обезщетения“ чрез Европейския съд по правата на човека. Така хората на Навални се упражняват в „извратена „политическа педофилия“ – фактически обаче полицейската регистрация „затваря вратите“ пред младите участници в протестите, ако пожелаят да работят „в голям брой перспективни сфери на дейност“, заявява електронният вестник.

Етикети: * *