С КАКВО НИ ЗАСТРАШИ ПАПА ФРАНЦИСК?

преди 1 година

Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи „позиции”!

Русенски митрополит НАУМ
Снимка от ФБ профила на автора

Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения както към него, така и към Българската православна църква.
И защо е всичко това?
Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с „Христос Воскресе!“ и му пожелахме приятен престой в нашата страна.
Знаем, че неговото посещение в родината ни в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за „строго ортодоксални”, да стоварват върху плещите на римския епископ всякакви обвинения за „световна конспирация” и „виртуална демонизация”. 

Решението на Св. Синод да го посрещне „протоколно” бе взето с мнозинство въпреки различните мнения на един или друг митрополит, така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това независимо от своите лични разбирания.

Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов! 

Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана. В родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на света литургия. А онези, които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!

И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите, които той каза за делото на светите братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си заради болни амбиции и бъдещи „позиции”!

Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда!

Христос Воскресе!

От ФБ профила на митрополит Наум

Етикети: * *