С летящ старт Армения започна съдебната реформа

преди 1 година

"Настана време да вземем ясни институционални решения за борба с корупцията. Наличието на независима и безпристрастна съдебна системя е жизнено важно. Липсата на справедлив съд е заплаха номер едно за страната ни. Бързото решаване на проблема е обществена и всенародна повеля”, казва министър-председателят Никола Пашинян.

Вчера в 8,30 сутринта този човек блокира съдилищата в страната си, за да ги изчисти от корумпирани съдии и да даде възможност на нов съдебен състав да започне дело срещу бившия президент, чийто разпореждания са довели до смъртта на десет души.

„Настана време да вземем ясни институционални решения за борба с корупцията. Наличието на независима и безпристрастна съдебна системя е жизнено важно. Липсата на справедлив съд е заплаха номер едно за страната ни. Бързото решаване на проблема е обществена и всенародна повеля”, казва министър-председателят Никола Пашинян.

Дошъл на власт в резултат на улична революция, Пашинян отново изведе хиляди привърженици, за да блокира дейността на съдилищата и да принуди магистратите да се съобразяват с волята на мнозинството граждани. Н. Пашинян нарича борбата срещу корумпираните съдии „втори етап от арменската революция”.

Повод за подобно безпрецедентно събитие стана освобождаването от съдебна отговорност на втория арменски президент Роберт Кочарян, което стана на 19 май.

На 1 март 2008 г. Р. Кочарян бе обявен за победител в президентските избори, но опозицията изкара хиляди хора на протести. По заповед на Кочарян срещу демонстрантите бяха пратени военни подразделения, които откриха огън и убиха десет цивилни граждани.

До днес никой не е понесъл отговорност за циничното нарушаване на човешките права и за неправомерното използване на армията срещу мирни граждани.

Бившият президент Кочарян бе арестуван през юли 2018 г. и бе освободен след съдебно решение. Привържениците на Пашинян се опасяват, че виновникът за десетте убийства ще избяга в Русия и ще се укрие от  правосъдието.

Премиерът на Армения Никола Пашинян на официално посещение в Иран.
Снимка: Правитерствена пресслужба на Армения.

Премиерът Пашинян отправи към съдебната система следния ултиматум:

„1. Всички действащи в Армения съдии трябва да преминат през проверки и атестиране. Обществеността трябва да разполага с пълна информация за произхода, политическите контакти, имущественото състояние, личните и професионалните качества на съдиите.

2. Всички съдии, в чиято практика ЕСПЧ (Европейският съд за правата на човека) е констатирал груби нарушения, са длъжни незабавно да подадат оставки, преди да бъдат уволнени.

3. Всички съдии с вътрешното убеждение, че не са били обективни и безпристрастни трябва да подават оставки, с което ще принесат полза за страната и за народа си.

4. Жизнено важно е да бъдат въведени механизми за преходно правосъдие, над което правителството работи през последните 7-8 месеца. Тази дейност трябва да приключи до 1-2 месяца.

5. Националното събрание (парламентът) трябва да извърши съответната законодателна дейност, за да подготви и да гарантира създаването на истинска съдебна ситемя в Армения. Ако са необходими изменения в Конституцията или национален референдум, сме готови да предприемем съответните политически стъпки.”

Съдебната реформа започна с бурен старт.

Бившият президент май няма да се измъкне или да се пазари със съда.

Етикети: * * *