Съдят Ненчев по време на предизборната му кампания по подобие на Навални

преди 3 години

Кандидатурата му за европейски парламентарист в този важен за бъдещето на ЕС момент явно притесни кремълските стратези и обслужващите ги местни играчи.

Съвместно изявление на Инициативния комитет, номинирал Николай Ненчев за Европейския парламент, на ръководството на БЗНС и на Предизборния щаб на Николай Ненчев

Николай Ненчев се доказа като един от европейските политици, сериозно пречещи на Кремъл да осъществява агресивните си планове у нас.

Като министър на отбраната той показа на всички, че прекъсването на зависимостта от Русия при ремонта на старите руски самолети е мисия възможна. И създаде прецедент, който дотогава никой не се беше решил да осъществи. Така той, макар и за момент, спря кранчето с изтичането на пари към руския военнопромишлен комплекс. Това Москва никога няма да му прости!

В Кремъл не могат да му простят и това, че по време на мандата си Ненчев даде старт на реалния процес за придобиване на нови изтребители за нашите военновъздушни сили, с което да се сложи окончателно край на зависимостта от Русия в бойната ни авиация. С този управленски акт той не само целеше да осигури бъдещето на българската бойна авиация, но и да придаде конкретни практически измерения на членството ни в най-мощния отбранителен съюз в света – НАТО.

Да не забравяме, че по време на мандата му беше въведена възможността самолети на съюзници от НАТО да пазят небето ни заедно с нашите военновъздушни сили. Първата съвместна мисия със САЩ по охрана на въздушното ни пространство беше през септември 2016 г. Срещу това тогава се мобилизира цялата политическа пета колона на Кремъл у нас.

Николай Ненчев беше първият министър, който изпълни закона и предаде архива на военното разузнаване на комунистическия режим на Комисията по досиетата. И тук старите кремълски връзки се активираха.

Очевидно и сега, в кампанията за Европейски парламент, той ще бъде политикът, който решително ще се противопостави на руската инвазия и хибридна война, целящи да разбият ЕС отвътре и да направят България руски „троянски кон“.

Явно кандидатурата му за европейски парламентарист в този важен за бъдещето на ЕС момент отново притесни кремълските стратези и обслужващите ги местни играчи.

На 3 април механизмът за репресия срещу него отново беше задействан чрез подлагане на перманентен натиск и тормоз от страна на прокуратурата. Типично по образец на руската съдебна практика. 

Неслучайно компрометираният пред демократичния свят руски генерален прокурор Юрий Чайка съветваше колегата си Сотир Цацаров. Да приемаш съветите от Путиновата прокуратура днес означава само едно – да приложиш руския метод за разправа с неудобните и за смачкване на опозицията. Това е моделът, по който руските власти системно тормозят, обвиняват, арестуват или вкарват в затвора руския опозиционен лидер Алексей Навални. Същият механизъм е налаган днес и в България спрямо Ненчев, при това по поръчка от Москва.

Докато Николай Ненчев е преследван от прокуратурата заради накърняване на руските интереси, Румен Радев продължава да защитава на международни срещи отпадането на санкциите срещу Русия. Освен това избраният с благословията на Кремъл президент си позволи да атакува и единството на срещата на страните от източния фланг на НАТО във формат Б9 през февруари в Кошице, като отново зае открита и настойчива прокремълска позиция.

На заседанието по делото за МиГ-29 на 3 април се очакваше съдебният процес срещу Ненчев да бъде финализиран. Обратно на това обаче, прокуратурата фанатично започна да търси поводи да се възстанови ходът на съдебното следствие и тормоз. За всички е ясно, че това дело е политическо и поръчково, а държавното обвинение не желае да го приключи с цел да притиска Ненчев и по време на кампанията му като кандидат за евродепутат.

На 7 май в разгара на кампанията за целия Европейски съюз той ще се явява отново на съд. Точно по начина, по който Алексей Навални е притискан от руската прокуратура по време на избори. Тогава, вместо да говорим за мястото на България в силна Европа, ще слушаме в съда по искане на прокуратурата за полетите на руските изтребители към нашето въздушно пространство.

Водени от обществената отговорност, крайно време е да попитаме: 

1. Дават ли си сметка прокурорите по делото срещу Николай Ненчев, че работят в държава-членка на ЕС и НАТО?

2. Не им ли е известно, че Русия води хибридна война срещу ЕС и НАТО и цели да разбие единството им?

3. Чий интерес защитава българската прокуратура – българския национален или руския? 

Етикети: * * *