Само 200 протестиращи дойдоха да изгонят Радев от президентството

преди 3 месеца

Нито един политик не се появи на организираното от фейсбук събитие на 749-ия ден от встъпването в длъжност на президента

Десети февруари – чудесен слънчев ден. Едно време се е отворило, само за протест… Така би си помислил всеки, който прочете в 2-3 сайта, че в неделя от 16 ч. пред шадравана на „Дондуков” 2 се организира огромен митинг под мотото „Да изгоним Радев от президентството”.

„Протестен митинг на нехаресващите президента. Да се съберем и да му покажем реалността за „одобрението“ му“. Това гласи описанието на събитие във Фейсбук. Участие в това мероприятие били заявили над 3000 души!

Бре! Сериозна работа! Нема лабаво! Първи протест срещу Радев на 749-ия ден откакто се нанесе на „Дондуков“ 2.

Да, ама не.

Жълти якета и зелени жилетки
Снимки Булфото

…15.55 ч. Пред президентството има не повече от 40-50 човека, засега с нищо не показват, че са от протестиращите. Далеч по-внушителна е група чуждестранни посетители на столицата, които с голям интерес наблюдават смяната на караула пред Бялата къща.

Точно в 16.00 ч., за когато е обявено грандиозното събитие, към групата протестиращи се добавят нови 20-30 души. Един носи дори знамето на Европейския съюз, развява се и българското знаме. Полиция охранява протестиращите, както си му е редът.

Лоша е организацията, не всеки има Фейсбук, оплакват се протестиращи

Между колегите журналисти започва спор колко са отзовалите се на призива във Фейсбук да изгонят Радев от президентството. Една репортерка вика сто са, друга – сто и петдесет. Колега-фотограф, врял и кипял по протести и митинги, си има свой начин да определя протестърите. „Много е просто – делиш броя на заявилите се във Фейсбук на сто и получаваш колко са тук.” „Е, все пак не са 30, повече са“ – отвръща друг колега.

Компромисно се съгласяваме, че са най-много 150-200 души. От прозорците на президентската обител сигурно някой от екипа му ги е преброил точно. Там са все хора, които разбират от тези работи.

Няма как да не си спомни човек какво каза почетният президент на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев преди два дни на конгреса на синдиката: „Над 10 000 души изявяват желание за протест, докато събралите се са няколкостотин. Повечето са задклавиатурни мишки“.

Полицията охранява протестиращите, да не би да изгонят Радев от президентството

Минават десетина минути от определения начален час и сред протестиращите се чува: „Абе, да викнем едно оставка”. Доста нестройно прозвучава „о-став-ка”. Неволно се сещам как кънтеше това място през 2013 г., когато Пеевски бе избран за председател на ДАНС…

Погледнати отстрани, протестиращите са колкото жителите на два входа от голям жилищен блок в някой столичен комплекс, събрали се да обсъждат и осъждат намеренията на някой да застроява междублоковото пространство.

На протест като на протест – със свирки и „О-став-ка“

„Вива Мадуро” някой се изкряска и рехаво „у-у-у” тръгна завчаска…

Появяват се и жълти якета и резедави жилетки.

Но не се появява нито един политик. Изглежда, никой от тях е иска да изгони Радев от президентството.

Кой знае, пък може и да е така.

Защото с този протест не може да бъде изгонен и районен кмет.

Етикети: *