Само БЗНС коментира четирите години на Радев като Президент

преди 1 година

Радев навлезе в последната година на президентския си мандат така, както и стартира – като проект на режима в Кремъл

Днес БЗНС разпространиха до медиите коментар на четири годишния мандат на Р. Радев. Ето пълният текст публикуван на сайта им.

Николай Ненчев – председател на БЗНС

Заглавието е „Четири години белязани от Радев с фалш и лицемерие“

Радев навлезе в последната година на президентския си мандат така, както и стартира – като проект на режима в Кремъл

Непоследователен във външната си политика и рушащ политическата система вътре в страната, единственото неизменно нещо в иначе радикалния образ на Румен Радев остана лоялността към режима и идеологията на Путин. През неговия мандат философите на Кремъл свободно проповядваха в България – Решетников чертаеше бъдещето ни, патриарх Кирил назидаваше публично българския държавен глава, а Путин получаваше постоянни покани за официално посещение.

Разпознат като лобист на Кремъл, Радев изпадна в пълна външнополитическа изолация, често саботирайки хибридно евроатлантическата принадлежност на България. И това е напълно очевидно – като се започне от неприкрития му неформален натиск в полза на руските военни интереси България да не придобие американските изтребители F-16, до скандалната му обществено-политическа теза, че българските възрожденци не били европейци! БЪЛГАРСКИЯТ президент многократно и отявлено се застъпваше за интересите на Кремъл, но нито веднъж не застана в подкрепа на българския национален интерес.

Радев се появи на политическата сцена като хибриден образ на уж натовски генерал, но зад кратката му публична биография стояха само поредица от скандални антиатлантически действия – от оспорването на съвместната охрана на въздушното ни пространство съвместно с партньорите от НАТО, през лобизма за „Грипен“ на служебния му кабинет, до непрекъснатото провокиране на политическо напрежение в страната в последно време.

Вместо да изпълнява ролята на президент на всички българи, за четири години той превърна своята институция в политически опозиционен център, имащ за задача да дестабилизира държавата. Радев използва публичната власт, с която разполага, единствено за реализацията на задкулисни политически проекти, свързани не просто с промяна на управлението, а с радикална намеса по чужд сценарий.

Когато целият свят е изправен пред бедствието Ковид 19, Радев не само омаловажи, но и се опита да пренебрегне предприетите у нас противоепидемични мерки. Докато той неприкрито внушаваше страх и отчаяние в обществото, вниманието и усилията на администрацията му бяха насочени най-вече към икономическия лобизъм и към посланическите назначения. Стана очевидно, че движеща сила в политическия кабинет на Радев са агентите на ДС.

На площада, провокирани и поощрени от президентската подкрепа на бунта, бивши комунисти и засегнати от властта олигарси превзеха справедливия протест на младите хора. Вместо да се превърнат в коректив на властта, протестиращите бяха употребени от Радев, за да може на техен гръб той да се превърне в претендент за цялата власт в държавата

С тези си действия Румен Радев отдавна започна кампанията си за следващ президентски мандат. Целта ме обаче е не просто да остане в тази институция, а все повече да узурпира власт. За да изпълни своята цел, той премина през използването на различни средства – от идеята за собствена партия, през оглавяването на бунт и съставянето на коалиция от нови политически субекти – идеи, които очевидно се провалиха заради липсата на решителна обществена подкрепа.

Днес пред Радев са поставени нови задачи – да дестабилизира държавата, да внесе хаос в институционалния живот и да създава и подклажда социални конфликти и обществени напрежения. За да ги изпълни, той вече започна да саботира следващите парламентарни избори, като подготвя почвата те да бъдат оспорвани и така взривява възможността за сформиране на силна легитимна изпълнителна власт. За всички е ясна и целта на Радев – след поредица от неефективни разговори за сформиране на правителство в новия парламент да се стигне до безизходица и той да поема изпълнителната власт чрез служебен кабинет и при липса на действащо Народно събрание. Така, с помощта и в угода на евразийската линия, създавайки политически вакуум до следващите президентски избори през есента, Радев ще обсеби и концентрира в ръцете си цялата власт, репресивните й механизми и службите. За целта е подготвил нова конституция, а за политическите му опоненти най-логична и вероятна ще е съдбата на Навални. Лов на вещици, реваншизъм и заплахи ще са стилът, който ще наложи генералът, окуражаван от Кремъл.

Вземайки предвид всичко това, демократичната общност, десните сили, отстоявали и борещи се за пълноправното членство и принадлежността на България към ЕС и НАТО, както и за изграждане на силни и свободни Балкани, трябва решително да се противопостави на васалната политика на Радев, поставяща България в краката на руската диктатура.

ПП на БЗНС

Етикети: * * *