Радев унижи България!

преди 2 години

Няма нужда да четем книгата на Малкълм Ненс. Радев сам, в най-гледаното време се самоопределя като глашатай на руските интереси в България!

Докато повечето европейски страни гонят руски дипломати и осъждат опитите на Кремъл да задуши Украйна като затвори Керченския пролив, нашият президент отправя обвинения към…България.

„Ние ще надживеем и превъзмогнем недоверието, което има Русия към нас“

заяви  той в предаването Панорама по БНТ и обвини затова недоверие…  редица български правителства.

 След това той цинично подхвърли: „Националният егоизъм се завръща и ние трябва бързо да се адаптираме към този процес, да не се срамуваме да отстояваме своя национален интерес“.

Но какъв е българският национален интерес?

Дали нашият интерес е да повтаряме руските „опорки“?

Какво означава:

„Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешно-политически амбиции“?

Вярва ли обитателят на „Дондуков 2“, че за да бъде преизбран, президентът Порошенко е наредил на своите матроси да извършат нещо нередно?

Има ли Русия каквото и да било право да анексира територии, които самата тя е признала за украински, а след това да да обявява за свой пролив, за който с Украйна имат договор за съвместно ползване?

Или може би Радев стига още по-далеч? Дали не мисли, че Украйна не е истинска държава и няма право да отстоява своята териториална цялост. Че Европа не бива да се интересува от посегателствата срещу нея? Оставаше само да каже, става дума за руски земи от времето на Екатерина Втора?!

Още по-зловещо прозвуча намека, че  

„този конфликт има повече от две страни“.

Как да го разбираме? Че по принцип украинският народ си живеел прекрасно в рамката на наложените от Москва условия, но някои друг отдалеч подстрекавал конфликти?

Този третият сигурно е най-лошият! Но Радев великодушно заключава: „трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен“.

Кои са принципите? На международното право? На сключените договори? Или законите на джунглата?

В кои редици Радев поставя България?

В момента, в който думата на руския президент не струва пукната пара, нашият президент иска да възстановява доверието, забележете,  на Русия към България!

Кое доверие  иска да „възстановява“ Радев? Това на оня съветски сателит, който привиждаше своя „национален“ интерес в обслужването на московските попълзновения на Балканите.

При всички лакардии за „духовна близост“ между българи и руснаци, Радев не обясни най-важното:

Че българският национален интерес не е съвместим с руските имперски амбиции, и че независимостта и териториалната цялост на Украйна са жизнено важни за българската и европейската сигурност.

Радев не даде никаква индикация, че България разглежда всички скъпи презморски газопорводи – „Северен“,„Южен“, „Турски“ и т.н, като икономически необосновани геополитически инвестиции, чиято цел е да бъде подкопана независимостта на Украйна и които директно вредят на България и на цяла Източна Европа.

Днес руски газ е транзитиран през България за Турция и нашата страна инкасира определени ползи. Макар да имаме договор, който задължава Русия да транзитира газ през България до 2030 година, руската страна дава сигнали, че желае да прекрати транзита през Украйна (и България) много по-рано. Това е жесток удар по българските национални интереси.

Къде е президентът да ги защити?

Защо ли Радев не повтаря, че ЕС трябва да настоява за единни цени на газа? Защо не се възмущава от това, че България не сред страните, които настояват за общоевропейско договаряне.

Доста странно прозвуча противоречивото му изказваме, че „никой няма интерес от милитаризирането на Черно море. Като военен Радев едва ли не си дава сметка, че Русия вече е милитаризирала нашето море и изборът е да се поддадем на диктата на „gun boat дипломацията“ (Дипломатически оферти подплатени със заплаха от разположен наблизо флот), или като членове на най-мощния отбранителен съюз да настояваме за засилване на присъствието на НАТО в акваторията на Черно море, за да бъде възстановен баланса!

Няма нужда да четем книгата на Малкълм Ненс. Радев сам, в най-гледаното време се самоопределя като глашатай на руските интереси в България!

Тъжното е, че въпреки нелепата  „война на институциите“ между президент и правителство, по отношение на най-важния въпрос за нашата национална сигурност Радев, Борисов и Каракачанов демонстрират небивало единодушие. Стане ли дума за безобразията на Русия, мълчат като черноморски кефали!

Дават ли си сметка колко унизително и опасно е това за България!

Ето и някои мнения във Фейсбук за интервюто на Радев, които е подбрал сайтът Фактор:

Иван Сотиров, бивш депутат от СДС и ОДС:
„Не са нужни „съчиненията на американски конспиролог“ за да се види, че Президентът Радев е проруски лидер. С действията си той непрекъснато го потвърждава, дори и в същото интервю , направено снощи пред БНТ, в което се жалва, че е обвиняван несправедливо. Какъв национален нихилист трябва да си за да може от позицията на институцията Президент да обвиняваш собствената си страна с изричането на очевидна лъжа: „Русия претърпя финансови загуби заради българският отказ от „Южен поток, а сега ние се борим за „Турски поток“, което доказва несъстоятелността и недалновидността на няколко български правителства по този въпрос“. Припомням на г-н Президента, че решението за спиране на проекта „Южен поток“ е взето еднолично от президента Владимир Путин и това беше обявено от руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. За това решение на Путин нашата страна узна от съвместната му пресконференция с турския му колега Ердоган в Анкара. Всичко това беше направено с цел нашата страна да бъде уязвена, защото управляващите не са отговорили на руските очаквания България да осигури заобикаляне на европейската политика, заложена в Третия енергиен либерализационен пакет. Няма по-голям позор за един държавен глава от този да обвинява собствената си страна в чужди грехове и да ѝ вменява вината, че е нанесла финансови щети на тези, които обират и загробват родината му с мегакорупционни енергийни проекти!”

Евгений Михайлов, кинорежисьор, бивш депутат от СДС:
„Не помня за последните 30 години някой“демократично“ избран държавник така да унижава нашата България! Срам ме е от „това“, което  гостува в „Панорама“ -резидентът на Кремъл в България. Падението пълно! (п)Резидентът Радев реанимира фалшификацията „Костинбродска афера“! Срам! Срам! Срам!Но… дъното явно тепърва предстои… България не е руска губерния, а Радев се държи като поставен от Кремъл генерал – губернатор, който мрази независимостта на България! Позорно е! Много е позорно! Време е за импийчмънт. Бедни ми,бедни, „натовски“ генерале…”

Д-р Любомир Канов, психиатър:
„Няма как умствено минимален човек да е Президент на която и да било държава. Статистически поне 100 000 българи превъзхождат този човечец по ум, съвест и способности. Но ето, българите избраха точно този скудоумник -да им е държавен глава. Ами, това е положението! Не, че с Желев беше кой знае колко обнадеждаващо, но нивото беше онова и е това, което е!”

Биляна Амбарева, Сан Франциско:
„Преди изявленията на Радев, защо не казват: „Говорить Москва“ 

Никола Григоров, изследовател, автор на  програмата „Сите българи заедно”:
„За две години президента Радев показа истинската си същност в пълния и блясък!Безкрайно неграмотен по българска история тотално безроден, чужд резидент присаден в България, за да я завлече в Евразийската тюрма и гробница на българщината! За две години не можа да си направи поне една що годе свястна БЪЛГАРСКА ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ, не можа да намери хора да му я направят, не знае що е българска програма, нито веднъж не показа че знае какво означава думата държавност. Нито веднъж не защити подложените на див и варварски геноцид 2,5 милиона българи в съседните страни, явно защото не познава законите за правата на малцинствата и не иска да ги научи. НИТО ВЕДНЪЖ НЕ ПОСТАВИ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ПРЕД РУСКИТЕ! Ама нито веднъж. Не чух и не видях НИТО ВЕДНЪЖ ДА ПОКАЖЕ ЧЕ ПОЗНАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПЪТИЩАТА ЗА ТЯХНОТО РЕШАВАНЕ , ЧЕ МИЛЕЕ ЗА ТОЗИ ИЗСТРАДАЛ БЪЛГАРСКИ НАРОД!Просто изпълнител на руските имперски интереси в България и на Балканите.”

Доц. Момчил Дойчев, политолог:
„Г-н Президентът се борел да върне доверието на Русия. Той ли не знае, че това означава да поднесе България на тепсия като плячка на кремълската престъпна групировка. Не че сега не ни плячкосват по 3 милиарда на година само от енергийния монопол и лъжите за „троен шлем“ и „газов хъб“.”

Етикети: * * *