Саможертвата на Ян Палах

преди 9 месеца

На 16 януари светът отбелязва годишнината от самозапалването на чешкия студент Ян Палах в знак на протест срещу окупацията на Чехословакия от СССР и страните от Варшавския договор.

16 януари 1968 г. Горящият Ян Палах секунди преди ватманът да го угаси.

Ян Палах е роден е през 1948 г. в семейството на фабричен работник и продавачка в магазин. Родителите му са дълбоко религиозни евангелисти. Завършва гимназия в гр. Мелник. От 1966 г. е студент в Стопанското училище в Прага. През 1967-1968 г. в Чехословакия се разгръща широко движение за реформи, подкрепено с ентусиазъм от младото поколение чехи и словаци. Ян Палах се включва с ентусиазма на 20-годишен патриот по време на двете си летни ваканции – първия път е на студентска бригада в СССР, а втория – във Франция.

През драматичната есен на 1968 г., когато войските на Варшавския договор смазват опита за изграждане на „социализъм с човешко лице“, Ян Палах се прехвърля в Историко-политикономическия факултет на Карловия университет и участва активно в ноемврийските стачки срещу чуждата окупация.

Ян Палах завинаги остана на двадесет години.

На 16 януари чувствителният младеж написва прощалното си писмо и изпраща един от четирите екземпляра до Съюза на писателите. Около четири часа следобед на същия ден той застава пред Националния музей на Вацлавския площад в центъра на Прага, залива се с бензин и се запалва в знак на протест срещу окупацията на Чехословакия. Трамваен ватман хвърля палтото си върху горящия като факла младеж и успява да го угаси, но вече е твърде късно.

Откаран в болница, студентът агонизира три дни. Изгарянията са засегнали 85 процента от тялото му, като в преобладаващата си част са от трета степен.

Ян Палах умира на 19 януари и е погребан шест дни по-късно в Прага. Името му става символ на непобедимата воля на чехи и словаци да живеят свободно, без оковите на болшевишкия режим, налаган от СССР.

                                                                                                     „Война и мир“