„Сънди таймс“: Правителството може да въведе военно положение при Брекзит без сделка

преди 3 години

Извънредните мерки в такива ситуации могат да противоречат на действащите британски закони, с изключение на закона за човешките права

Правителството на Обединеното кралство обмисля възможността, в случай на масови безредици при евентуален Брекзит без сделка в страната да бъде въведено военно положение. Това се посочва в статия, публикувана в неделя от в. „Сънди таймс“, цитиран от ТАСС.

Позовавайки се на информирани източници от Секретариата на британския кабинет, вестникът пише, че в момента се разработват всички възможни сценарии в правителствените структури, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз на 29 март, без да се съгласи с Брюксел за условията за по-нататъшно сътрудничество между двете страни (т.нар. твърд Брекзит). Някои от вариантите предполагат извънредно или дори военно положение в съответствие със Закона за извънредните ситуации, приет през 2004 г.

Той дава възможност на властите да обявят комендантски час, да конфискуват имущество, да налагат забрани за пътуване и да използват войски, когато има заплаха за живота, здравето и безопасността на населението, както и да осигурят непрекъснато снабдяване с вода, храна, енергия и гориво. Извънредните мерки, предприети в такива ситуации, могат да противоречат на действащите британски закони с изключение на Закона за човешките права, но могат да бъдат прилагани в продължение на максимум 21 дни.

Според един от източниците на „Сънди таймс“ властите са най-загрижени за това, че в случай на твърд Брекзит в резултат от размириците проблемите с доставките на храни и лекарства от Европейския съюз към Обединеното кралство могат да се изострят.

„Сънди таймс“ съобщава също, че на британските военни бази в Кипър, Фолклендските острови и Гибралтар са били изпратени допълнителни количества храна, гориво и боеприпаси, в случай че се появят проблеми с доставките след Брекзит.

Етикети: *