САЩ подозират Русия в нарушаване на мораториума над ядрените опити

преди 2 години

След като изглежда „по-чист“, по-евтин, по-достъпен и лесен за съхраняване, ядреният боеприпас от „малък калибър“ е и по-възприемчив за решения на полевите командири. С което предлага низходяща спирала, по която няма спиране.

Малките боеприпаси представляват голяма заплаха за бърза ескалация на ядрен сблъсък

„САЩ смятат, че Русия вероятно нарушава мораториума над ядрените опити, според който е длъжна да спазва стандарта за „нулева мощност“ (забрана за всякакви изпитания, при които се освобождава ядрена енергия), е заявил според „Ройтерс“ началникът на разузнавателното управление в Министерството на отбраната на САЩ генерал-лейтенант Робърт Ашли. Изказването е направено на форум по контрола над въоръжаването в Хъдзъновия институт в САЩ

През април президентът Доналд Тръмп разпореди на администрацията си да подготви проект за нов договор за съкращаване на ядрените оръжия, който да бъде предложен на Русия, Китай и САЩ.

През 1996 г. Общото събрание на ООН одобри Договор за всеобща забрана на ядрените опити, който през същата година бе подписан от САЩ, Франция, Великобритания, Китай и Русия. Общо 183 държави подписаха договора, а го ратифицираха 163, сред които и Русия през 2000 г.

Според „Уолстрийт джърнъл“ Съединените щати за първи път изказват мнение, че Москва не спазва напълно договора за забрана на ядрените опити.

Постоянният представител на РФ към международните организации във Виена Михаил Улянов веднага нарече изявлението на американския генерал „димна завеса“, зад която САЩ се опитват да укрият намеренията си да възобновят ядрените опити.

През октомври миналата година президентът Доналд Тръмп обяви намеренията на САЩ да прекратят спазването на руско-американския Договор за ракетите със среден и малък обсег.

Вашингтон прекрати участието си в Договора от 2 февруари. На 4 март президентът Владимир Путин издаде указ за прекратяване на участието на РФ в ДРСМД.

Ядрeните заряди с малка мощност са боеприпаси от ново, четвърто поколение, които могат да бъдат прилагани без ограничения при конвенционален военен сблъсък. Малките ядрени заряди ликвидират единственото препятствие за тотална употреба на ядрено оръжие – страха от масово унищожаване и от радиоактивно заразяване.

Мощността на зарядите от четвърто поколение запълва дистанцията между обикновените боеприпаси с тротилов еквивалент до 1 тон и ядрените, чиято мощност се изчислява над 1 килотон (1000 тона). Тъй като при малките ядрени заряди не се отделят продукти от деленето на тежките атомни ядра, при тях не се наблюдава продължително радиоактивно заразяване. Това ги превръща в примамливо удобни за употреба, която неусетно би довела да ескалация и нанасяне на удари с все по-мощни ядрени оръжия.

В досегашните договори за забрана или ограничаване на ядреното оръжие не е казано нищо за подобен атомен боеприпас – нито за забрана, нито за ограничаване.

След като изглежда „по-чист“, по-евтин, по-достъпен и лесен за съхраняване, ядреният боеприпас от „малък калибър“ е и по-възприемчив за решения на полевите командири.

С което предлага низходяща спирала, по която няма спиране.

Етикети: * *