САЩ с бюджет, Тръмп обяви извънредно положение

преди 2 години

Демократите заявиха, че обявяването на извънредно положение е незаконен акт и сериозна злоупотреба с власт от страна на президента

След седмици на скандали – край на кризата с бюджета на Съединените щати. Камарата на представителите утвърди тази нощ законопроекта за финансирането на федералните институции, предаде бТВ.

Законопроектът бе приет с 300 срещу 128 гласа. Той предвижда да бъдат отпуснати над 300 милиарда долара на няколко ведомства и агенции, за да им се осигури финансиране до септември и по този начин да се избегне спиране на работата им.

Законопроектът включва още финансирането на изграждане на стена по част от границата с Мексико. В новия закон се предвиждат 1.4 милиарда долара за граничната сигурност. Това обаче е доста по-малко от исканите от президента 5.7 милиарда долара. 

По-рано тази нощ законопроектът беше приет и от Сената. Сега той отива за подпис при президента Тръмп.

Президентът Тръмп планира да обяви извънреднo положение на национално ниво, за да може да заобиколи Конгреса и да построи дългоочакваната си стена по границата, въпреки че подписва законопроект за разходите, съобщи в. „Ню Йорк Таймс“.

Решението на Тръмп е взето само няколко минути преди Сенатът да гласува с 83 гласа „за“ и 16 „против“ на пакета от разходи. 

„Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансиране на правителството, и както  заяви предитой ще предприеме и други изпълнителни действия – включително национално извънредно положение, за да може да си набави останалите средства по други начини.и да гарантира, че ще спрем хуманитарната криза по границата,“ каза Сара Сандерс, прессекретарят на Белия дом.

Демократите от своя страна заявиха, че ще съдят Тръмп. В съвместно изявление председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър коментираха, че обявяването на извънредно положение е незаконен акт и сериозна злоупотреба с власт от страна на Тръмп. Те добавиха, че той се опитва да прикрие провалените си опити да накара Мексико да плати за бариерата по границата, както бе обещал.

В 18.04 ч. БНР предаде, че Доналд Тръмп е обявил национално извънредно положение, за да осигури средства за изграждане на заграждения по границата с Мексико. 

Етикети: * * *