САЩ създават космически сили

преди 2 години

Президентът Тръмп пред Генералната сесия на ООН
Снимка edition.cnn.com

Президентът Дональд Тръмп подписа директива, с която разпорежда на Пентагона да разработи законопроект за създаване на космически сили, съобщава сайтът на Белия дом.

Космическите сили ще бъдат шестият вид въоръжени сили във военната структура на Съединените щати, като организационно ще влязат в подчинение на Министерството на ВВС в Пентагона.

В Директивата на президента Тръмп Космосът е посочен като „област за водене на бойни действия, равностойна на въздуха, сушата и водата“.

„Съединените щати са най-силни в космическото пространство и нашият противник знае това. Космосът се превръща в ключов източник на стратегическо предимство на САЩ, а потенциалните противници са решени да ограничат достъпа ни до него“, посочват източници от Белия дом.

„Америка притежава най-мощните въоръжени сили в света, но сме длъжни да противостоим срещу нарастващата заплаха от неприятели в космическото пространство, за да запазим лидерските си позиции и да изпреварим конкурентите“, подчертава администрацията на президента Тръмп.

В Директивата си президентът разпорежда на Съвета по национална сигурност и на Националния космически съвет на САЩ да предложат промени в органите за управление на космическите операции с цел

„да бъдат отстранени заплахите, произтичащи от чуждестранни неприятели“.

На разузнавателната общност е наредено да „създаде съвместни механизми“ за усъвършенстване на космическия потенциал.

Най-новият вид въоръжени сили в САЩ е първият след американските ВВС, реорганизирани през 1947 г. Космическите сили ще разполагат с отделно командване, подчинено на заместник-министър на ВВС по космическото пространство и представлявано в Обединения комитет на началник-щабовете, съобщава  CNBC.

През март 2018 г. президентът Трамп за първи път лансира идеята да бъдат създадени космически сили. През август вицепрезидентът Майк Пенс и министърът на отбраната Джеймс Матис съобщиха за практически стъпки към осъществяването й.

Етикети: * *