САЩ ще разположат още 3750 военни на границата с Мексико

преди 2 години

Операцията на Пентагона за противодействие на незаконната миграция е наречена „Верен патриот”

Съединените щати ще разположат още 3750 войници на югозападната граница с Мексико. Това съобщи в неделя пресслужбата на Министерството на отбраната на САЩ.

„Министерството на отбраната ще разположи още около 3750 американски войници, за да предостави допълнителна подкрепа на митниците и службите за сигурност на САЩ на югозападната граница“, каза говорителят на Пентагона. „В резултат от това общият брой на военнослужещите, поддържащи митническата и граничната служба, ще достигне 4350“, добави той. Срокът на допълнителните подкрепления е за период от 90 дни, уточниха от пресслужбата.

По-рано американското Министерство на отбраната удължи срока за разполагане на американските войски на границата с Мексико до 30 септември 2019 г. поради миграционната криза.

Операцията на Пентагона за противодействие на незаконната миграция е наречена „Верен патриот” и се извършва по указание на президента Доналд Тръмп. С Указ от 9 ноември 2018 г. той забрани да се дава убежище на чужденци, които незаконно преминават границата с Мексико. Основанието за указа бе необходимостта да се спрат всички каравани с мигранти, които се придвижваха към САЩ.

На 25 ноември 2018 г. около 500 души от Централна Америка се опитаха да пробият път от мексиканския град Тихуана в САЩ. Американските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу тях. По-късно същия ден мексиканските власти обявиха, че ще увеличат мерките за сигурност на границата и ще депортират мигрантите, които са прибегнали до насилие и са участвали в размириците.

Етикети: * * *