САЩ спират да изпълняват Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие

преди 2 години

Според президента Тръмп съюзниците на САЩ в НАТО напълно подкрепят американската страна

Съединените щати ще спрат от 2 февруари, събота, да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това съобщи държавният секретар Майк Помпео, цитиран от световните агенции.

Помпео  допълни, че САЩ ще се изтеглят до 6 месеца от ключовия пакт с Русия, ако тя не спре да го нарушава. Договорът за ракетите е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра). Според Вашингтон Москва нарушава договора – обвинения, които тя отрича.

По-рано САЩ дадоха на Русия краен срок до 2 февруари да започне да спазва споразумението. Германия и европейските съюзници също обвиниха Москва, че нарушава пакта.

САЩ готвят военен отговор на нарушенията на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от страна на Русия, предупреди и президентът Доналд Тръмп.

„Ще започнем да разработваме варианти на нашия собствен военен отговор и ще работим с НАТО и други съюзници и партньори, за да не даваме на Русия каквото и да е военно преимущество заради нейното незаконно поведение“, заяви Тръмп.

По думите му съюзниците на САЩ в НАТО напълно подкрепят американската страна, защото „те разбират заплахата, която представлява нарушението на договора от страна на Русия“.

Етикети: * * *