Сблъсък Германия-Франция за нов шеф на ЕК

преди 3 години

Решението за наследник на Юнкер ще се взема на среща на върха на 20-21 юни

Париж и Берлин са в сблъсък за наследник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след слабото представяне на дясноцентристите на изборите за Европейски парламент, разклатило позициите на избора на канцлера на Германия Ангела Меркел за поста, пише „Гардиън“.

Меркел подкрепя германския евродепутат Манфред Вебер, който води Европейската народна партия. Но френският лидер Еманюел Макрон е против кандидатурата на Вебер.

Снимка Интернет

 Меркел говори твърдо в подкрепа на Манфред Вебер да поеме управлението на Европейската комисия, информират АП и „Политико“.

Вебер e член на Християндемократическия съюз на Меркел в Германия и e кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия.

Меркел отбеляза преди неформалната вечеря на 28-те държавни глави и правителствени ръководители в Брюксел във вторник, че напълно подкрепя системата за избор на наследник на Жан-Клод Юнкер, която се основава на кандидатите, предложени от парламентарните групи. Германското правителство – но без коалиционните партньори на Меркел социалдемократите – подкрепя така наречения процес „водещ кандидат“ (Spitzenkandidat).

Системата се предпочита се и от мнозина в Европейския парламент, но не и от френския президент Еманюел Макрон.

„Все още имаме много време преди срещата на върха“ на 20-21 юни, обяви Меркел. Има опасения, че лидерите може и да не достигнат до решение, което ще доведе до извънредни срещи.

В съобщение лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстат повтори, че е против Spitzenkandidat. Либералите станаха четвърта сила след европейските избори. Маргрете Вестегер е кандидатът на Алианса между либерали и демократи.

От своя страна Еманюел Макрон заяви, че кандидатите за топ позициите в ЕС трябва да са „опитни и да се ползват с доверие“.

Той не спомена имена. Запитан за еврокомисаря по търговията Маргрете Вестегер, Макрон коментира, че тя е една от тези, които са способни да поемат лидерска роля. Той също спомена главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и Франс Тимерманс. Но не посочи Манфред Вебер.

Макрон очерта широк дневен ред за обновяване на Европа, който ще включва борба с климатичните промени, нови технологии, откриване на работни места, икономически растеж, социална защита като минимална заплата, гранична защита, миграция и задълбочаване на Еврозоната.

За първи път от 40 години двете основни политически групи няма да имат стабилно мнозинство, което им позволяваше да запълват топ позициите в ЕС и да прокарват дневния ред. Избраният от страните-членки кандидат за Европейската комисия трябва да бъде одобрен от мнозинството в Европарламента.

Според така наречения процес „водещ кандидат“ (Spitzenkandidat), който беше използван при назначаването на Юнкер на поста шеф на ЕК през 2014 г., кандидатът на най-голямата партия се очаква да заеме най-висшия пост в ЕС.

Макрон отдавна предупреждава, че не подкрепя този процес, проведе разговори с испанския премиер Педро Санчес в понеделник вечерта в опит за формиране на „прогресивен алианс“. Държавният глава на Франция категорично не приема кандидатурата на шпиценкандидата на ЕНП Манфред Вебер.

В съобщение партията на Макрон и либералите в Европейския парламент заявяват, че новият баланс на силите в Европейския парламент призовава за кандидат за председател на Комисията, който ще бъде подкрепен от мнозинството, а не по партийна линия.

По-рано се появи информация, че Макрон може да подкрепи Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит. Меркел обаче е категорична, че трябва да е един от кандидатите за шеф на ЕК.

„Решихме да дадем мандат на Доналд Туск да работи през следващите седмици така, че да отдели на базата на нашия обмен предложения за имена. Ние взехме решение най-късно до Съвета през юни да задействаме четирите основни политически номинации, които произтичат от тези избори“, заяви след срещата Еманюел Макрон. На въпрос за критериите, на които те трябва да отговарят, президентът Макрон отговори:

„За мен критерият е прост – това да са жени или мъже, които да отговорят на проекта, който ще внесем, и които могат да съберат необходимото мнозинство и в парламента, и в Съвета. Това е единственият критерий.“

Четири бивши комунистически държави от Централна Европа – Чехия, Словакия, Унгария и Полша, известни като Вишеградската четворка, предложиха заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович за нов лидер на Комисията, пише чешкият вестник „Hospodarske Noviny“, цитиран от „Ройтерс“. Това може да постави парламента в сблъсък с някои лидери на ЕС

Завършил образованието си в Москва, 52-годишният Шефчович е член на Комисията от 2009 г. и в момента е с ресор енергийната политика на ЕС.

През миналата година той обяви, че ще се бори за поста лидер на ЕК, но по-късно оттегли кандидатурата си и подкрепи холандеца Франс Тимерманс. В Брюксел Шефчович обаче не се разглежда като силен кандидат за председател на Европейската комисия.

Доналд Туск
Снимка Интернет

„Никой не може да бъде изключен. Да си водещ кандидат не е дисквалификация. Точно обратно – това може да увеличи шансовете“, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод процеса на избор на председател на Европейската комисия.

Той поясни: „Договорът е ясен – Европейският съвет трябва да предложи, Европейският парламент трябва да избере. Затова бъдещият председател на Европейския съвет трябва да има подкрепата и на двете институции – квалифицирано мнозинство в Съвета и обикновено в парламента.“

Туск добави, че ще продължи консултациите си с Европейския парламент не само за председател на Еврокомисията, но и за президент на Европейската централна банка и върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. Той добави, че неговата амбиция е да има баланс между половете. „Не сме обсъждали имена, така че не ми задавайте въпроси в тази насока“, бе категоричен той.

Франс прес цитира Меркел след  вечерята с европейските лидери: „Ние подкрепяме нашия кандидат Манфред Вебер, други подкрепят своя, това е очевидно.“ Меркел каза, че на вечерята е бил обсъждан „профилът“ на кандидата, и увери, че всички са били съгласни, че той трябва да има опит, било то на национален, или на европейски пост.

„Днес съвсем целенасочено не говорихме за имена. Имах и двустранен разговор с Еманюел Макрон – каза още Меркел. – Не е тайна, че той не е привърженик на концепцията за „шпиценкандидат“. Но всички трябва да приемем този факт. Ясно е, че групата на Европейската народна партия е най-силната група в Европейския парламент, но в същото време е ясно, че и тя няма мнозинство. Съгласихме се, че днес не можем да вземем решение. Но че искаме да го направим по такъв начин, че най-накрая да докажем способността си да действаме.“

Европейските политически партии предложиха кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на сегашния председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Дебатът между „водещите кандидати“ (Spitzenkandidat)
Снимка от сайта на ЕК

Сега номинирани бяха Нико Куе (Европейска левица), Ска Келер (Зелени), Ян Захрадил (Алианс на консерваторите и реформистите в Европа), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Манфред Вебер (Европейска народна партия) и Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти). На 17 май кандидатите проведоха дебат в Европейския парламент в Брюксел, който бе предаван от поне 35 телевизионни канала и от над 60 онлайн платформи в Европа. Той бе възможност водещите кандидати на европейските политически партии да изразят позициите си по широк кръг от въпроси. Според наблюдатели най-убедително тогава се представи Франс Тимерманс.

Етикети: * *