СДС: Рожденият ден на „Демокрация“ е рожденият ден на свободното слово в България

преди 1 година

Много силни пера оставиха следа в историята на вестника и го превърнаха в трибуна на новото време

 На 12 февруари 1990 г. излиза първият брой на вестник „Демокрация“.

Той стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България и става партийният вестник на Съюза на демократичните сили.

Снимка Интернет

„Демокрация“ постави началото на свободната българска журналистика и беше синият отговор на червения орган „Работническо дело“.

През годините „Демокрация“ беше символ на СДС, а СДС – символ на „Демокрация“.

С общи усилия СДС и „Демокрация“ започнаха промяната в България преди 30 години, за да я видим днес равноправна евроатлантическа държава.

В началото на прехода вестникът беше източникът, от който гражданите следяха с доверие и надежди прохождането на българската демокрация. Той беше пространството, в което се събраха свободният дух и талантът на българските журналисти, политици и общественици, които имаха една обща цел – България да отхвърли комунизма, да бъде свободна и да тръгне уверено по европейския си път.  

На „Демокрация“ се доверяваха не само седесарите, но и всички българи, които искаха промяната  наистина да се случи. Вестникът се четеше с гордост и усещане за съпричастност към една голяма общност – тази на свободните хора!

Много силни пера оставиха следа в историята на вестника и го превърнаха в трибуна на новото време, което беше наше – на всички антикомунисти, демократи и хора на духа.

Рожденият ден на „Демокрация“ е рожденият ден на свободното слово в България!

Честит празник на всички, които свързаха съдбата и професионалния си път със синия вестник, и на неговите читатели!

Етикети: * *